Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Τουρκική ΜΙΤ: "Οι Αμερικανοί αφήνουν επίτηδες ζωντανούς τους ισλαμιστές του ISIL και δίνουν όπλα στο ΡΚΚ"


ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ;


Η Τουρκία για πρώτη φορά καταγγέλει τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τους Κούρδους του ΡΚΚ και αφήνουν επίτηδες τους τζιχαντιστές του ISIL να επιβιώνουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Είναι ένα ακόμα βήμα προς την οριστική ρήξη μεταξύ της πρώην κυβέρνησης Ρ.Τ.Ερντογάν και νυν Α.Νταβούτογλου και της Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή γερουσιαστές των ΗΠΑ καταγγέλουν την Τουρκία για έλλειμμα δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο φανερή σύγκρουση μεταξύ των δύο "Συμμάχων". Πάντοτε οι ΗΠΑ έπαιρναν απροκάλυπτα το μέρος της Τουρκίας σε ότι αφορούσε ζητήματα που άπτονταν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και γενικά έκαναν τα "στραβά" μάτια ακόμα καί όταν οι Τούρκοι τους "έριχναν" όπως στην περίπτωση της βάσης του Ιντσιρλίκ το 2002.

Το ISIL είναι ένα δυτικό δημιούργημα που φτιάχτηκε με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Μ.Άσαντ. Υποστηρίχθηκε και εξοπλίστηκε άμεσα ή έμμεσα από τις ΗΠΑ,Βρετανία,Γαλλία, Κατάρ,Σαουδική Αραβία,Ιορδανία και Τουρκία. Τώρα το ισλαμικό τέρας είναι ανεξέλεγκτο. Σύμφωνα με τους Τούρκους οι Αμερικανοί επίτηδες δεν τους εξολοθρεύουν και επιτρέπουν ο αμερικανικός και μη οπλισμός που κατέχει το ISIL αλλά και αυτός που στέλνεται στους Κούρδους του Αρμπίλ να καταλήγει στα χέρια του ΡΚΚ.

Μόλις πριν  δύο ημέρες ο Σύρος πρόεδρος Μ.Άσαντ έιχε καταγγείλει τους Αμερικανούς ότι οι βομβαρδισμοί είναι κυριολεκτικά για τα "γέλια", καθώς η κατά πολύ μικρότερη και με πολλές απώλειες πλέον συριακή Αεροπορία πραγματοποιεί πολλαπλάσιες εξόδους κάθε μέρα με πολύ πιο ουσιαστικές ειτυχίες κατά των ισλαμιστών.Αυτό τώρα το επιβεβαιώνουν και οι Τούρκοι.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας αναφέρουν ότι τα στρατόπεδα του ‘Ισλαμικού κράτους’ στη Συρία και το Ιράκ δεν έχουν υποστεί  σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι οπλισμός των τζιχαντιστών έχει έρθει στα χέρια  του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ντενίζ Καχραμάν, που επικαλείται έκθεση της τουρκικής Mit, οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό του ισλαμικού κράτους δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία διαθέτουν ρουκέτες που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εγκαταστάσεις αυτές.

«Η Ουάσιγκτον έχει συνεργασθεί με τις κουρδικές οργανώσεις στην περιοχή για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους. Ως κουρδικές οργανώσεις αναφέρονται το PKK που δρα στην Τουρκία και το παρακλάδι του PYD/YPG που δρα στη βόρεια Συρία.

»Μάλιστα,  το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει την αποστολή όπλων προς την Αρμπίλ (πρωτεύουσα της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ) και αυτό αποτελεί ένδειξη της συμμαχίας μεταξύ των Αμερικανών και των Κούρδων στην περιοχή.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έχει διαπιστώσει ότι οι εγκαταστάσεις του ‘ισλαμικού κράτους’ δεν έχουν πειραχθεί από τα αμερικανικά Drones που πετούν πάνω από τη Συρία και το Ιράκ».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τα αμερικανικά Drones φέρεται να μην έχουν ρίξει ρουκέτες για να εξαλείψουν τα στρατόπεδα του ισλαμικού κράτους, προκειμένου να αφήσουν τους τζιχαντιστές να επιβιώσουν.

«Τα περισσότερα από τα όπλα και των εξοπλισμό των Αμερικανών φέρεται να έχουν κατασχεθεί  από την τρομοκρατική οργάνωση του PKK», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πέντε Αμερικανοί γερουσιαστές επικρίνουν την Τουρκία ότι απομακρύνεται από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε επιστολή προς τον Γραμματέα του State Department,  Τζον Κέρι, η τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και προτρέπουν τον Υπουργό να συζητήσει τις ανησυχίες τους με την Άγκυρα, καθώς και να αυξήσει το διάλογο με οργανώσεις της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

Στην επιστολή τους επισημαίνεται,  ότι τόσο η κοινωνία των πολιτών, όσο και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης,  έχουν σκόπιμα αποδυναμωθεί από τους κορυφαίους αξιωματούχους στην τρέχουσα και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, προειδοποιώντας ότι «οι χιλιάδες δικηγόρων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, εθνοτικών μειονοτήτων, επιχειρηματιών και υπαλλήλων που θεωρούνται «εχθροί» από τον πρόεδρο Ερντογάν, αποτελούν μια ‘συνωμοσία’  με δικαιολογία την ‘εθνική ασφάλεια’ και χρεώνονται  με «παραβιάσεις και παραπτώματα», υπονομεύοντας τελικά την πλουραλιστική αντίληψη για τη δημοκρατία στην Τουρκία και επομένως  προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της διμερούς συνεργασίας μας».

Την Πέμπτη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δικαιοσύνης δημοσίευσε για το 2015 τον δείκτη του, θέτοντας την Τουρκία στη 82η θέση σε σύνολο 102 χωρών. Επίσης, το Freedom House έχει κατατάξει την Τουρκία ως «εν μέρει ελεύθερη χώρα» δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ‘χρησιμοποιείται η τακτική του αποδιοπομπαίου τράγου, και συμπεριλαμβάνει σε αυτή αντισημιτικές και αντιαμερικανικές παρατηρήσεις’, όπως αυτές εκφράζονται από Τούρκους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Εκτός από τον Bill Keating η επιστολή υπογράφεται από τους Γερουσιαστές Thomas Rooney, Edward Royce, Eliot Engel  και  Adam Smith, όπως σημειώνει η Sabah.

Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ "προσεύχονται" καθε μέρα να εξαφανιστεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν και οι συνεργάτες του. Βλέπουν όμως ότι ο τουρκικός λαός τον στηρίζει, οπότε έχουν αρχίσει να "καλοβλέπουν" την δημιουργία ενός μεγάλου και πιστού σε αυτούς Κουρδιστάν που θα παίξει το ρόλο που επιθυμούν: Τον χωροφύλακα στη Μ.Ανατολή.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου