Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Χρόνια πολλά. Και του χρόνου στην Πόλη


Ίσως ακούγεται σαν μία κοινότυπη πλέον φράση, το χρόνια πολλά, πόσο μάλλον το "ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ", αλλά όταν καθιερώθηκαν, ζούσαν οι Έλληνες σε άλλες εποχές, που τίποτε δεν ήταν αυτονόητο και τίποτε και κανένα δικαίωμα δεν εθεωρείτο δεδομένο, πόσο μάλλον θεμελιωμένο.

Τώρα που ξεκάθαρα οδηγούμεστε σε περίοδο κατά την οποία δεν θα θεωρείται τίποτε σαν δεδομένο, ούτε το σπίτι μας, ούτε το καθημερινό φαγητό και πάνω από όλα, ούτε η προσωπική μας ελευθερία, ίσως και η ευχή για χρόνια πολλά, να πάψει να ακούγεται κοινότυπη και να μας δίνει τροφή για σκέψεις.

Όσο για την Πόλη την Μεγάλη και την Αγιά Σοφιά, αποτελούν ορόσημο της επιστροφής της ανθρωπιάς στον κόσμο, αφού αν δεν πάρουμε πίσω την Πόλη για να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί η διακοπείσα το 1453 θεία λειτουργία, χαΐρι ο κόσμος δεν θα δει.

Το 1821, η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε και η Ελλάδα άρχισε να λευτερώνεται, αλλά λεύτερη δεν είναι ακόμη, αφού ούτε δική της θέληση έχει, ούτε την πρωτεύουσά της λευτέρωσε.

Στον Χριστό ελπίζουμε και προσβλέπουμε για να συντριβούν τα σχέδια του κακού, αφού η συντριβή τους, είναι συνυφασμένη με την έκτη άνοδο των Ελλήνων.

Πολλά τα σχέδια του κακού και πολύπλοκα, αλλά μέσα σε όλους μας, μιλάνε τα λόγια του Αγίου Παϊσίου που λένε: "Όλοι οι μεγάλοι έχουν τα δικά τους σχέδια. Θέλουν δεν θέλουν όμως, προωθούν το σχέδιο του Θεού".

Και του χρόνου στην Πόλη

Μετά τιμής

Λιακόπουλος Δημοσθένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου