Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

«Οι υπολογιστές θα πάρoυν τον έλεγχο από τους ανθρώπους»


Θεωρείται μια από τις σύγχρονες ιδιοφυΐες στη μηχανική, αλλά οι προβλέψεις του μάλλον δεν είναι και τόσο αισιόδοξες… Ο Στιβ Βόζνιακ, ο οποίος συν-ίδρυσε την Apple με τον Στιβ Τζομπς, προειδοποίησε ότι οι υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη θα πάρουν τον έλεγχο από τον άνθρωπο και ότι το μέλλον είναι «τρομακτικό και πολύ κακό για την ανθρωπότητα».

«Αναμφισβήτητα, οι υπολογιστές θα πάρουν τα ηνία από τους ανθρώπους», είπε ο Βόζνιακ, ο οποίος σχεδίασε τους πρώτους υπολογιστές της εταιρείας στη δεκαετία του 1970, σε μια συνέντευξη στην αυστραλιανή Financial Review. Όπως εξήγησε, η ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα αναδημιουργήσει τη δύναμη και τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου νου σε λογισμικό, είναι ένα επικίνδυνο πράγμα για τους ερευνητές. «Όπως και οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των Στίβεν Χόινγκ και Έλον Μασκ έχουν προβλέψει, συμφωνώ ότι το μέλλον είναι τρομακτικό και πολύ κακό για τους ανθρώπους. Αν δημιουργήσουμε αυτές τις συσκευές για να φροντίζουν τα πάντα για μας, τελικά θα σκέφτονται πιο γρήγορα από εμάς και θα να απαλλαγούμε από τους αργούς ανθρώπους για να διοικούνται οι επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Βόζνιακ.

«Θα είμαστε εμείς οι θεοί; Θα είμαστε τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας; Ή θα είμαστε μυρμήγκια που θα τα πατούν; Δεν ξέρω γι 'αυτό... Αλλά όταν σκέφτομαι ότι στο μέλλον θα με αντιμετωπίζουν σαν κατοικίδιο αυτές τις έξυπνες μηχανές ...τότε φέρομαι στον σκύλο μου πραγματικά καλά» πρόσθεσε μεταξύ αστείου και σοβαρού. Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος. Είπε στο BBC: «Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Αλλά νομίζω ότι η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Ο επιχειρηματίας σε εταιρείες τεχνολογίας Έλον Μασκ περιέγραψε επίσης την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή μας». Δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας από τους ερευνητές να προσέχουν ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παγίδες» της διασπαστικής τεχνολογίας.

Ο Βόζνιακ έφυγε από την Apple κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μηχανική και όχι για τη διαχείριση. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά έργα. Λέγεται ότι παραμένει επίτιμος υπάλληλος της Apple και λαμβάνει ένα ποσό ετησίως. Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνέντευξή του, είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν η Apple δουλεύει το δικό της αυτοκίνητο, ή απλά βελτιώνει το σύστημα λειτουργίας CarPlay, αλλά και ότι «φαίνεται ότι προσλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που θα μπορούσαν πραγματικά να αναπτύξουν ένα όχημα».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου