Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Αγία Λαύρα - Το μοναστήρι του έθνους


Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, σύμφωνα με διαδεδομένη στην Ελλάδα εξιστόριση, κατά διάφορες απόψεις γεγονός, θρύλος ή πιθανώς γεγονός.

Στη νοτιοδυτική πλευρά των Καλαβρύτων, απέχοντας μόλις 5 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη, συναντάμε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής. Την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας∙ πανελλήνιο εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους και μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνισμού.

Μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο και με το βυζαντινό στοιχείο να κυριαρχεί, μεταφερόμαστε αιώνες πίσω –στους χρόνους της Αυτοκρατορίας του Νικηφόρου Φωκά– όταν ο Αγιορείτης ασκητής Ευγένιος ιδρύει, κατά την παράδοση, τη Μονή. Παρά τις τόσες καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις λεηλασίες που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ιστορία της, η Μονή υψωνόταν κάθε φορά ακόμη καλύτερη και πιο μεγαλοπρεπής.

Η ιστορία έχει κατακυρώσει την τεράστια προσφορά της Αγίας Λαύρας στην «Εθνική μας υπόθεση», καθώς επί τουρκοκρατίας αποτέλεσε κέντρο εθνικής δράσης. Στο θρησκευτικό και εθνικό αυτό προπύργιο «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός» θερμές προσευχές και μυστικοί εθνικοί πόθοι συμπλέκονται∙ Εκκλησία και Έθνος συμπορεύονται. Και όταν η μεγάλη ώρα σημαίνει, η λαχτάρα της Φυλής για την ελευθερία παίρνει αρχή και υπόσταση. Στην Ωραία Πύλη του Ναού της Αγίας Λαύρας οι πρώτοι αγωνιστές ορκίζονται, υπό τον εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, «Ελευθερία ή Θάνατος» στο πανένδοξο λάβαρο του αγώνα.




Πηγή: kalavrytanet.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου