Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά


Τα παιδιά των καπνιστών διατρέχουν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους, με τον κίνδυνο να παραμένει ακόμη κι αν οι γονείς που καπνίζουν περιορίσουν την έκθεση του παιδιού τους στο παθητικό κάπνισμα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα, ο μοναδικός τρόπος για να προστατέψει κανείς τα παιδιά του είναι… να μην καπνίζει καθόλου.

Τα ευρήματα της πρόσφατης αυτής έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες συνέδεσαν τον καπνό από τα τσιγάρα και τις τοξίνες που περιέχονται σε αυτόν με μακροχρόνιες επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών.

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία μέτρησε την έκθεση παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και κατά πόσο οι καρωτιδικές αρτηρίες τους -τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στον οργανισμό- παρουσίαζαν στένωση ή μπλοκάρισμα λόγω συσσώρευσης πλάκας στην ενήλικη ζωή τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά, δείγματα από το αίμα των οποίων είχε παρθεί το 1980 και 1983, στο πλαίσιο της φινλανδικής έρευνας Cardiovascular Risk in Young Finns.

Στη συνέχεια, το 2014, οι Φινλανδοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης στο αίμα από δείγματα που είχαν συλλεχθεί και καταψυχθεί το 1980.

Η κοτινίνη είναι ένας βιοδείκτης έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, αναφέρει η Daily Mail.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 84% των παιδιών που ζούσαν σε σπίτια, όπου κανένας από τους γονείς τους δεν κάπνιζε, είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα τους.

Ωστόσο, μόνο το 62% των παιδιών των οποίων ο ένας γονέας κάπνιζε και το 43% αυτών που ζούσαν σε σπίτια με δύο καπνιστές γονείς είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα τους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρωτιδικής πλάκας στην ενήλικη ζωή ήταν σχεδόν δύο φορές υψηλότερος (1,7) για τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια με ένα ή δύο καπνιστές, σε σχέση με αυτά που ζούσαν σε σπίτια όπου δεν κάπνιζε κανείς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι «η ασφαλέστερη λύση είναι να μην καπνίζει κανείς».



medicalnews.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου