Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Καταστραφήκαμε για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση


Στην σκιά αλλά πάντα ενεργός ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης δήλωσε υπέρμαχος μια πολιτικής ευρωπαϊκής ένωσης


Γράφει η Μαρία Τσολακίδη



Προσκεκλημένος του Δικτύου "Αργώ" ο κύριος Σημίτης ανέλυσε γιατί όλα οδηγούν σε μια κοινή πολιτική στην Ευρώπη ακόμα κι αν πρέπει οι χώρες-μέλη να παραχωρήσουν κάποιες ελευθερίες τους.

Με αφορμή την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα ο κ. Σημίτης έπλεξε την ομιλία του σύμφωνα με όλα εκείνα που τελικά θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια κοινή πολιτική με έδρα τις Βρυξέλλες.  Η αίτια της κρίσης που ήταν οι παγκόσμιες αγορές και όλα όσα τράβηξαν οι Έλληνες πολίτες για να βγει στις παγκόσμιες αγορές η κατεστραμμένη χώρα, τώρα για τον κύριο Σημίτη γίνονται οι αντίπαλοι που μόνο μέσω μια κοινής πολιτικής θα μπορέσουν να μην πάρουν όλες τις οικονομίες των κρατών στα χέρια τους.

"Οι αγορές έχουν κερδίσει έδαφος. Το υφιστάμενο παγκόσμιο σύστημα χρειάζεται γι’ αυτό μηχανισμούς που ελέγχουν τις διεθνείς αγορές, κανόνες για να καταπολεμείται η διεθνής κερδοσκοπία και κέντρα πολιτικής εξουσίας που να είσαι σε θέση να επιβάλλουν συμπεριφορές τις αγορές ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των πολιτών. Η πολιτική ένωση είναι αναγκαία", δήλωσε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο πολιτικός που πρώτος άνοιξε τις πόρτες στην αγορά της Κίνας μέσω Cosco έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα ότι η κρίση ήταν μια κατασκευασμένη αιτία με μόνο σκοπό να πιεστούν οι λαοί ότι μόνο η ενοποίηση θα τους γλυτώσει από την εισβολή μεγάλων αγορών. "Την εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών με εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμό, αν επιμένουμε στην πολυδιάσπαση, σε κρατίδια, στους εθνικούς εγωισμούς και στην μονήρη πορεία του κάθε κράτους.»



Η Ε.Ε είναι ιστορικό δεδομένο

Όσον αφορά την επικοινωνιακή γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα αλλάξει την πολιτική στην Ευρώπη συνεργαζόμενη με παρόμοια κινήματα και κόμματα όπως το Podemos, ο άκρως φεντεραλιστής πρώην Έλληνας πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του: "Εξωπραγματική είναι η άποψη του ελληνικού κυβερνητικού κόμματος, ότι θα ανατρέψει με άλλα αριστερά κινήματα το υπάρχον καθεστώς και θα δημιουργήσει μια διαφορετική Ευρώπη. Η σημερινή Ευρώπη είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών εξήντα και πλέον ετών στις οποίες συμμετείχαν ορισμένες από τις πλέον αναπτυγμένες κοινωνίες του κόσμου. Αποτελεί ένα ιστορικό δεδομένο»

Για την "παράταση της δανειακής σύμβασης" που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου, ο κ. Σημίτης την χαρακτήρισε ως απόδειξη ότι και αυτή η κυβέρνηση θέλει να έχει μια κοινή πορεία στην Ε.Ε που είναι "ιστορικό δεδομένο" 60 χρόνων. "Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κατοχύρωσε την κοινή θέληση να συνεχισθεί η κοινή πορεία στο υπάρχον πλαίσιο".



Οι τραπεζίτες κάνουν πολιτική

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Σημίτης υιοθέτησε την φιλοσοφία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει ότι ακόμα και τεχνοκράτες έχουν ως όραμα την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση. "Ο Μάριο Ντράγκι, παρότι τραπεζίτης, υπογραμμίζει με πολιτική ενάργεια ότι "το μέλλον της Ευρωζώνης κινδυνεύει αν οι χώρες-μέλη δεν παραχωρήσουν ορισμένες ελευθερίες και δεν δημιουργήσουν περισσότερο πανευρωπαϊκούς κυβερνητικούς θεσμούς". Όλα αυτά αποτελούν ιδέες και διαδικασίες που όπως έχει αποδειχθεί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οδηγούν εντέλει σε πολιτικές αποφάσεις με σημαντική επίδραση στην πορεία των κρατών-μελών", είπε ολοκληρώνοντας ο πρώην πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και πάντα πάλευε, όπως αποδεικνύτεται από τα λεγόμενά του η Ελλάδα "να παραχωρήσει ορισμένες ελευθερίες και να δημιουργηθούν περισσότερο πανευρωπαϊκοί κυβερνητικοί θεσμοί" εις το όνομα των Τραπεζών, των Αγορών και του Κέρδους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου