Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Wall Street Journal: «Το Ισραήλ κατασκόπευε τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν»


Το Ισραήλ κατασκόπευε τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη, τις ΗΠΑ και τις πέντε άλλες δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το Ισραήλ έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τις «αντίθετες με την αλήθεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί είχαν ως στόχο να διεισδύσουν στις συνομιλίες και να καταρτίσουν φάκελο για να αντιταχθούν στους όρους της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.

Εκτός της τοποθέτησης μικροφώνων, το Ισραήλ εξασφάλισε πληροφορίες από αμερικανικές εμπιστευτικές ενημερώσεις, από πληροφοριοδότες και διπλωματικές επαφές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.

Περισσότερο από την κατασκοπεία, ο Λευκός Οίκος έχει εξοργιστεί από το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε κοινοποιήσει αυτές τις απόρρητες πληροφορίες σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία αντιτίθεται μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών.

«Αλλο είναι για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αλληλοκατασκοπεύονται και άλλο το Ισραήλ να υποκλέπτει μυστικά των ΗΠΑ και να τα δίνει σε μέλη του Κογκρέσου για να πλήξει την αμερικανική διπλωματία», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας ανακάλυψαν την ισραηλινή επιχείρηση σε επικοινωνίες ανάμεσα σε ισραηλινούς αξιωματούχους. Αυτές οι επικοινωνίες περιλάμβαναν διευκρινίσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προέρχονται παρά από εμπιστευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν διαβεβαίωσε ότι το δημοσίευμα «αντιβαίνει στην αλήθεια».
«Φυσικά, το Ισραήλ οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στον τομέα της ασφάλειας και έχουμε τις δικές μας υπηρεσίες Πληροφοριών. Αλλά δεν κατασκοπεύουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν αρκετοί συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, ανάμεσά τους και Ιρανοί», πρόσθεσε.

«Εξασφαλίσαμε τις πληροφορίες από άλλες πηγές, όχι από τις ΗΠΑ. Οι οδηγίες είναι σαφείς εδώ και δεκαετίες: δεν κατασκοπεύουμε τις ΗΠΑ απευθείας ή μη», συνέχισε ο Λίμπερμαν.

Στην Ουάσινγκτον, το Κογκρέσο βρίσκεται εδώ και μήνες σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Ομπάμα, με τους Ρεπουμπλικανούς να επικρίνουν εκ προοιμίου τη συμφωνία που διαπραγματεύονται οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για να αποκλείσουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πολλοί Δημοκρατικοί δηλώνουν επίσης επιφυλακτικοί και έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν, μέσω της νομοθετικής οδού, για να αντιταχθούν σε κάθε συμφωνία που δεν θα θέτει εκτός λειτουργίας αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την Τετάρτη στην Ελβετία, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου