Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η "Ρωσική αρκούδα" βρυχάται: Οι ναυτικές βάσεις στην Αρκτική και το γεωστρατηγικό πόκερ με τα αποθέματα πετρελαίου


Νέα δεδομένα στο διπλωματικό πόλεμο Ρωσίας – ΗΠΑ έρχεται να δώσει η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν από κοινές γεωτρήσεις του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και της αμερικανικής ExxonMobil στη θάλασσα Κάρα, ανατολικά της θάλασσας Μπάρεντζ, στον Αρκτικό Ωκεανό, στην πιο βόρεια γεώτρηση στην περιοχή, στο αρκτικό κοίτασμα Universitetskaya-1.

Το Heritage Foundation σημειώνει ότι τα περισσότερα κράτη που συνορεύουν με την Αρκτικής έχουν αναπτύξει κάποιου είδους στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή για να ενισχύσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Μόνο η Ρωσία έχει στρατιωτικοποιήσει εντελώς τα σύνορά της στην Αρκτική. Στον πιο κάτω αναλυτικό χάρτη βλέπουμε τις ναυτικές βάσεις της Ρωσίας στο Βόρειο Πόλο.




Πολλές χώρες διεκδικούν τα εδάφη του Αρκτικού Κύκλου –η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω της Γροιλανδίας) και οι ΗΠΑ (μέσω της Αλάσκας). Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει πιθανά αποθέματα πετρελαίου σε απόσταση 200 μιλίων από τις ακτές της, αλλά αρκετές φορές έχουν γίνει ακραίες κινήσεις από διάφορες πλευρές, που δυσκολεύουν τα πράγματα για μια κοινή λύση.




Η Ρωσία άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από την Αρκτική

Με καθυστέρηση σχεδόν μίας δεκαετίας, το 2013 η Ρωσία άρχισε για πρώτη φορά να αντλεί πετρέλαιο στην Αρκτική. Ο ίδιο ο Πόυτιν έχει δηλώσει ότι ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του. Η Gazprom έχει υπολογίσει ότι, στην αρχική φάση των εξορύξεων, το κοίτασμα Πριραζλόμναγια θα μπορεί να δίνει περίπου 12.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 120.000 βαρέλια, το 2021.

Στις 27 του περασμένου Σεπτέμβρη, η κρατική εταιρία OAO Rosneft, ανακοίνωσε ότι ένα κοίτασμα θησαυρός που θα μπορούσε να ενισχύσει το δημόσιο ταμείο της Ρωσίας με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια νακαλύφθηκε στην θάλασσα Καρά (Kara Sea), εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosneft το συνολικό κοίτασμα ανέρχεται στους 13 δισ. τόνους πετρελαίου, ξεπερνά σε μέγεθος τα κοιτάσματα του Μεξικού, της Βραζιλίας, του Kαναδά και της Αλάσκας και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας. Στην ευρήτετη περιοχή βρίσκεται το 30% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο.



Η "Ρωσική αρκούδα" δείχνει τα δόντια της

Την ώρα που σχέσεις Ρωσίας-Δύσης έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδό τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε σε επιφυλακή τον Βόρειο Στόλο και τις μονάδες αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις στρατιωτικές ασκήσεις λαμβάνουν μέρος περίπου 40.000 στρατιώτες, 41 πολεμικά πλοία και 15 υποβρύχια. Όπως ανέφερε, νέες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας έχουν αναγκάσει τη χώρα να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου