Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος
Στο σημερινό άρθρο ο γράφων θα επιχειρήσει να εξετάσει το ενδεχόμενο η Υπερδνειστερία να αποτελέσει το επόμενο πεδίο της νέο-ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης. Για τους μη εξοικειωμένους με τη γεωγραφία η Υπερδνειστερία είναι μια μικρή χώρα που βρίσκεται «κλειδωμένη» με χερσαία σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας χωρίς πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία τον Σεπτέμβριο του 1990 προκαλώντας τον λεγόμενο Πόλεμο της Υπερδνειστερίας (μεταξύ της Μολδαβίας και των υποστηριζόμενων από τη 14η Σοβιετική μεραρχία Ρώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας) ο οποίος έληξε με ήττα της Μολδαβίας και την απώλεια ελέγχου της Υπερδνειστερίας τον Ιούλιο του 1992.
Σήμερα η Ρωσία διατηρεί περίπου 1500 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία με καθήκοντα διαφύλαξης της ειρήνης (peacekeeping) στην περιοχή. Να σημειωθεί επίσης ότι η περίπτωση της Υπερδνειστερίας θεωρείται σύμφωνα με τη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων «παγωμένη σύγκρουση» (frozen conflict) και πως το Σεπτέμβριο του 2006 σε δημοψήφισμα οι 500 περίπου χιλιάδες κάτοικοι (στην πλειοψηφία τους Ρώσοι) επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία τους από τη Μολδαβία και αποφάσισαν την ένωση με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν αποδέχθηκε την ένωση με την Υπερδνειστερία ούτε τότε ούτε την Άνοιξη του 2014 μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Ωστόσο, η στάση της Μόσχας δεν αποκλείεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις στο «έδαφος». Και αυτό γιατί πολύ πρόσφατα (τον περασμένο Μάιο) η Ουκρανική κυβέρνηση του Κίεβου αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία δεν θα μπορούν να ανεφοδιάζονται χερσαία μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.
Επιπρόσθετα η Ουκρανική κυβέρνηση ανέπτυξε πυραύλους S-300 στα σύνορα μεταξύ της επαρχίας της Οδησσού και της Υπερδνειστερίας, ενώ προχώρησε και στο διορισμό του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι (κόκκινο πανί για τους Ρώσους και καταζητούμενου στη χώρα του για διαφθορά) ως κυβερνήτη της Οδησσού.
Παράλληλα στις 4 Ιουνίου 2015 το Ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε έναν νέο νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσκλησης ξένων στρατευμάτων (NATOικών;) στη χώρα ύστερα από αίτημα της Ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα η Μολδαβία αποφάσισε παράτυπα να φέρει προσκόμματα στον ανεφοδιασμό των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων της Υπερδνειστερίας από το δικό της έδαφος.
Επομένως διαπιστώνουμε ότι ο αποκλεισμός ανεφοδιασμού της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην Υπερδνειστερία από εδάφους και αέρος (ανάπτυξη των Ουκρανικών S-300 με στόχο την ανακοπή της αερογέφυρας μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας) με πρωτοβουλία (;) της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στήνει ένα σκηνικό εμπλοκής και σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας με πιθανή ανάμειξη και του ΝΑΤΟ.
Είναι σαφές για τον οιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή των εξελίξεων ότι η Ουκρανική κυβέρνηση με τις τελευταίες τις αποφάσεις σκοπίμως προκαλεί την Ρωσία να επέμβει στην Υπερδνειστερία προκειμένου να υπερασπιστεί τις ζωές των στρατιωτών της και των Ρώσων κατοίκων της περιοχής.
Στο ενδεχόμενο μάλιστα ενός «ατυχήματος» ανάλογου της περσινής πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών αερογραμμών με θύμα αυτή τη φορά κάποιο Ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος (που θα μεταφέρει εφόδια στη Ρωσική ειρηνευτική δύναμη της Υπερδνειστερίας) η Ρωσία είναι πιθανό να εξαναγκαστεί να επέμβει στρατιωτικά και φυσικά να κατηγορηθεί από τη Δύση για επιθετικότητα με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας νέος γύρος οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της όπως ακριβώς έγινε τον Ιούλιο του 2014 με αφορμή τη κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 πάνω από την Ανατολική Ουκρανία.
Ο γράφων εκτιμά ότι μια τέτοια προβοκάτσια είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα πριν την επικείμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ (25-26 Ιουνίου 2015) προκειμένου υπό την πίεση των γεγονότων οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου