Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«Αναγνώστες» DNA για τις ειδικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ


Στην αποκάλυψη της δοκιμαστικής χρήσης δύο διαφορετικών τύπων συσκευών ταχείας αναγνώρισης (αναγνωστών) DNA σε προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων προχώρησε η διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ (United States Special Operations Command: USSOCOM).

Όπως έγινε γνωστό οι αναγνώστες χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων για την αναγνώριση της ταυτότητας των στόχων είτε πριν είτε μετά την επιχείρηση εναντίον τους.

Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή. Οι χρήστες τροφοδοτούν τον αναγνώστη με δείγμα DNA και η συσκευή συγκρίνοντας το με τα στοιχεία ειδικής βάσης δεδομένων το ταυτοποιεί και ως εκ τούτου αποκαλύπτει την ταυτότητα του ατόμου.

Το βάρος του αναγνώστη ανέρχεται σε 27,2 κιλά ενώ το κόστος της είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αφού ανέρχεται σε περίπου 230.000 ευρώ. Όμως το κυριότερο χαρακτηριστικό των αναγνωστών είναι ότι μπορούν να αποδώσουν αποτέλεσμα σε χρόνο μόλις 90 λεπτών, επιταχύνοντας δραματικά μία διαδικασία που μέχρι πρόσφατα απαιτούσε εβδομάδες.

«Παλαιότερα, όταν συλλέγαμε δείγμα DNA, έπρεπε να το κλείσουμε σε ένα φάκελο, να το αποστείλουμε στις ΗΠΑ και δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα λαμβάναμε το αποτέλεσμα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της USSOCOM.

Η δοκιμή των δύο αναγνωστών πρόκειται να διαρκέσει ένα χρόνο και αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων για τη χρησιμότητα τους, την απόδοση τους, το ποσοστό επιτυχίας στην ταυτοποίηση (προς το παρόν έχει επιτευχθεί ποσοστό 40%), αλλά και την ευκολία υποστήριξης και συντήρησης από τους χρήστες.

Οι δύο αναγνώστες που δοκιμάζονται είναι ο RapidHIT 200 που κατασκευάζεται από την εδρεύουσα στην Καλιφόρνια from IntegenX και ο DNAscan που κατασκευάζεται από την εδρεύουσα στη Μασαχουσέτη NetBΙΟ (απεικονίζονται στις συνημμένες φωτογραφίες).



Όμως τα σχέδια της USSOCOM για το μέλλον των αναγνωστών DNA στις ειδικές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο φιλόδοξα. Ο τελικός αντικειμενικός σκοπός είναι η περί το 2019-2020 ανάπτυξη ενός συμπαγούς και στιβαρού αναγνώστη που θα λειτουργεί με συσσωρευτή, μεγέθους κινητού τηλεφώνου που θα έχει δυνατότητα άμεσης συλλογής δείγματος. Η συσκευή θα συνδέεται με ειδική βάση δεδομένων και θα μπορεί να τα ταυτοποιεί επί τόπου.

Αν και η ανάπτυξη μίας τέτοιας συσκευής θα αντιμετωπίσει τεχνολογικές προκλήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επιτυχή λειτουργία της αναγνώρισης DNA θα είναι η δημιουργία της ειδικής βάσης δεδομένων. Μέχρι σήμερα η μόνη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων DNA στις ΗΠΑ είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα που έχουν αμερικανική υπηκοότητα.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει μία παρόμοια βάση δεδομένων η οποία όμως δεν είναι πλήρης σε ότι αφορά τα στοιχεία και πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά τα άτομα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου