Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Magna Carta έγινε 800 χρόνων: Πόσο επίκαιρη είναι;


Η Magna Carta υπογράφηκε πριν από 800 χρόνια στην Αγγλία. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας και πολλοί αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα για ένα γραπτό Σύνταγμα. Επειδή πιστεύουν πως ένα μεσαιωνικό έγγραφο δεν είναι σε θέση να επιλύει σύγχρονα προβλήματα.

Το ιστορικό έγγραφο «Magna Carta» (Μεγάλη Χάρτα) υπεγράφη στις 15 Ιουνίου 1215 και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά παγκόσμια ιστορικά έγγραφα αν και το περιεχόμενό του ουδέποτε εφαρμόστηκε στην εποχή του.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια συμφωνία Ειρήνης που υποχρεώθηκε να υπογράψει και να βάλει την βασιλική σφραγίδα ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας, εξαναγκασμένος από τους βαρόνους που είχαν επαναστατήσει εναντίον της διακυβέρνησής του.

Τα άρθρα της απετέλεσαν την απαρχή στην οποία βασίστηκαν πολλά από τα γραπτά συντάγματα που συντάχθηκαν κατόπιν, με πλέον σημαντικά έγγραφα την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Μόλις τέσσερα αντίτυπα της αυθεντικής Magna Carta διασώζονται σήμερα, 800 χρόνια μετά την υπογραφή της.




Άγραφο Σύνταγμα

Παρά το γεγονός ότι η Magna Carta αναγνωρίζεται ως ιδρυτικό έγγραφο των σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών και η Βρετανία είναι μόλις ένα από τα τρία δημοκρατικά κράτη στον κόσμο που δεν έχει κωδικοποιημένο Σύνταγμα. Τα άλλα δύο είναι το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία.

Στο Ηνωμένος Βασίλειο (δηλαδή η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία) λειτουργεί ένα άγραφο Σύνταγμα που αποτελείται από σειρά απλών νόμων, ιστορικές συμβάσεις, αποφάσεις της Βουλής των Κοινοτήτων και συμβατικές υποχρεώσεις.

Σήμερα, μόλις τρία από τα 63 άρθρα της Magna Carta παραμένουν σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο:

1. Το δικαίωμα της Δίκαιης Δίκης
2. Η Ελευθερία της Εκκλησίας και
3. Οι αρχαίες Ελευθερίες της Πόλης του Λονδίνου.

Η Dr Emm Johnstone, ιστορικός και υπεύθυνη για το πρόγραμμα της Magna Carta του Βασιλικού Κολλεγίου Holloway του Λονδίνου, δήλωσε με αφορμή την επέτειο ότι το ηλικίας 800 χρόνων ντοκουμέντο εξακολουθεί να είναι αποκαλυπτικό για σύγχρονα ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε ζητήματα ελευθερίας.




Χάσμα στην Ιστορία

Πολλοί Βρετανοί, σήμερα δεν γνωρίζουν την πραγματική σημασία της Magna Carta του 2012. Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν ήταν σε θέση όταν ρωτήθηκε σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή του David Letterman, να εξηγήσει τι σημαίνει το «Magna Carta» στα αγγλικά.

Η έλλειψη της γνώσης ανάγεται στο ότι γενικά στη Βρετανία αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στην εποχή που κυβερνούσαν οι Νορμανδοί.

Πάντως, η Dr. Victoria Honeyman, καθηγήτρια Βρετανικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βόρειο Αγγλία, η ιδέα να διαμορφωθεί ένα γραπτό Σύνταγμα για τις σημερινές πολιτικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύπλοκα προβλήματα στη συνομοσπονδία των τεσσάρων πολιτειών.

Οι Σκωτσέζοι, που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν προκαλέσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, ίσως θελήσουν δικό τους Σύνταγμα, μια και ήδη έχουν χωριστό νομικό σύστημα και διοικούνται από το Holyrood, αρνούμενοι τις επιταγές του Westminster.

Παρόμοια κατάσταση θα μπορούσε να προκληθεί και στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ουαλία που θα επιθυμούσαν δικό τους καταστατικό χάρτη.

Στα ιστορικά χρονικά τα Συντάγματα είναι γραπτά προκειμένου να καθορίσουν ορισμένους κανόνες μετά από δεδομένες πολιτικές αναταραχές.

Στη Γαλλία, ο Κάρολος ντε Γκώλ ήταν η ρυθμιστική δύναμη πίσω από το σύγχρονο σύνταγμα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, και είχε συνταχθεί επί κυβέρνησης Μισέλ Ντεμπρέ.

Το αμερικανικό σύνταγμα έχει συνδεθεί με προσωπικότητες της Επανάστασης, όπως ο George Washington, ο Benjamin Franklin και ο James Madison.

Σήμερα δεν φαίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποια προσωπικότητα μεγέθους που θα μπορούσε να πείσει για την ανάγκη γραπτού συντάγματος.





Με πληροφορίες από την Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου