Με έναν από τους 133 καλεσμένους που συμμετείχαν στις συζητήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών στο πολυτελές ξενοδοχείο "Interalpen", στο Τιρόλο της Αυστρίας, από την περασμένη Πέμπτη ως την Κυριακή, μίλησε το γαλλικό περιοδικό Paris Match.
"Αυτή τη χρονιά έγινε πολύ συζήτηση, με επιμονή και ανησυχία, στην θεαματική επιδείνωση και επιτάχυνση των παγκόσμιων εξελίξεων. Επιτάχυνση οικονομική κυρίως, η οποία μεταφράζεται από το τέλος των χαμηλών επιτοκίων. Αυτό θα πλήξει τα πιο χρεωμένα κράτη, αλλά και τους ιδιώτες. Αλλη επιτάχυνση θεαματική θεωρείται αυτή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.
Όλοι συμφώνησαν ότι: Οι ΗΠΑ είναι επικεφαλής σε αυτόν τον τομέα, πρώτον. Δεύτερον, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον στις top χώρες και είναι ενδεικτικό ότι κανένα μέλος της διοίκησης Ομπάμα δεν βρίσκονταν ανάμεσα στους 38 εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση της Λέσχης. Αυτό αποτελεί ένδειξη της μετατόπισης του νευραλγικού κέντρου βάρους της εξουσίας προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί οπωσδήποτε μια καλή είδηση.
Επίσης, έγινε η διαπίστωση της γεωστρατηγικής επιτάχυνσης: ζούμε σήμερα το τέλος της τάξης πραγμάτων όπως τα ξέραμε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο -Ανοδος της Κίνας, δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, έκρηξη της Μέσης Ανατολής και άνοδος της τρομοκρατικής απειλής.
Για την Ευρώπη: βλέπουμε πόσο καυτά είναι τα θέματα της Ελλάδας και των μεταναστών. Η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο της έκρηξης ανάμεσα σε μια Γερμανία που έχει τα μέσα αλλά αρνείται να αναλάβει τα ηνία, σε μια Γαλλία που έχει ακόμη ιδέες αλλά δεν έχει πλέον την ικανότητα και σε μια Αγγλία, η οποία έχει καταληφθεί από την εμμονή του Brexit και από την ανεξαρτησία της.
Στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ 2015 υπήρξε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας. Η άνοδο των λαϊκισμών στο εσωτερικό των μεσαίων τάξεων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα»,γράφει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού.
Η Γερμανία έστειλε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος να παραστεί, την υπουργό Εθνικής Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν και την υφυπουργό της Κατρίν Ζούντερ. Οι Γερμανοί συνήθιζαν να στέλνουν μεσαίου βεληνεκούς αξιωματούχους, συνήθως τραπεζίτες και σπανιότατα κυβερνητικά στελέχη. Στο Τελφς βρέθηκαν και τρεις Ελληνες: ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων ΤΙΤΑΝ, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης.
Εκεί ήταν και οι Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζορτζ Οσμπορν, υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου,ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Χένρι Κίσινγκερ και η πριγκίπισσα του ολλανδικού θρόνου Βεατρίκη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου