Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο ηθικός αγώνας του Πάπα κατά της κλιματικής αλλαγής


Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πολυαναμενόμενα μηνύματα από το Βατικανό εδώ και δεκαετίες: ο πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζεται να εκδώσει εγκύκλιο για την καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής, μια κίνηση που ίσως πείσει τα 1,2 δισεκατομμύρια καθολικούς του πλανήτη να στηρίξουν τον αγώνα.

Η εγκύκλιος, ένα ειδικό κείμενο που θέτει τις προτεραιότητες της Καθολικής Εκκλησίας, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 18 Ιουνίου, ωστόσο η έκδοσή της στα ιταλικά διέρρευσε στην εφημερίδα L' Espresso. Το Βατικανό καταδίκασε τη διαρροή, δεν διέψευσε όμως την αυθεντικότητα του κειμένου.

Η εξάτομη εγκύκλιος των 192 σελίδων συντάχθηκε εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, με την προοπτική υπογραφής μιας νέας, δεσμευτικές

Ο πάπας αντιμετωπίζει ευθέως τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι «υπάρχει συστηματική επιστημονική ομοφωνία ότι διανύουμε μια περίοδο ανησυχητικής θέρμανσης του κλιματικού συστήματος». Το φαινόμενο οφείλεται στον άνθρωπο, τονίζει, επικαλούμενος «πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες».

Οι ισχυρισμοί αυτοί, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, είναι πιθανό να ενοχλήσουν τους πιο συντηρητικούς καθολικούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν πείθονται για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με επιστημονικά επιχειρήματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Φραγκίσκος αναφέρεται σε περιβαλλοντικά θέματα πολύ πιο συχνά από ό,τι οι προκάτοχοί του. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, είχε δηλώσει ότι η ανθρωπότητα «χαστουκίζει τη φύση στο πρόσωπο».

Στη νέα του εγκύκλιο, επιμένει ότι «η Γη, το σπίτι μας, όλο και περισσότερο δείχνει να μεταμορφώνεται σε απέραντο σκουπιδότοπο».

Τονίζει ακόμα ότι, ενώ η μεγαλύτερη ευθύνη για την παγκόσμια θέρμανση ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει έναν «σπάταλο» τρόπο ζωής, οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες για τους φτωχούς.

«Η τεράστια κατανάλωση σε ορισμένες πλούσιες χώρες έχει αντίκτυπο για ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη της Γης» γράφει.

Απορρίπτει πάντως την ιδέα ότι η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού θα αποτελούσε λύση για το περιβάλλον, αφού η κύρια αιτία της κρίσης είναι ο «ακραίος καταναλωτισμός».

Το μήνυμα του Πάπα θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την κλιματική πολιτική των ΗΠΑ, όπου ζουν περίπου 78 εκατομμύρια καθολικοί: για τους πιστούς, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον πρακτικό αλλά ηθικό ζήτημα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου