Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ρωσική απάντηση στον Πάπα για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα


Λίγα 24ωρα μετά την πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα από ορθοδόξους και καθολικούς, ήρθε η πρώτη αντίδραση από την ρωσική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑonline.

Ο διάσημος θεολόγος, Αρχιδιάκονος Αντρέι Kuraev χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόταση του ποντίφικα, ενώ μίλησε ακόμη για αντίξοες συνθήκες προκειμένου να αποφασισθεί μια ενιαία ημερομηνία του εορτασμού του Πάσχα για τους Χριστιανούς όλων των δογμάτων, όπως πρότεινε ο κ. Φραγκίσκος.

«Η πρόταση του Πάπα για μια κοινή ημέρα εορτασμού για το χριστιανικό Πάσχα δεν είναι ρεαλιστική», - γράφει ο πατήρ Αντρέι στο blog του.

Κατά την άποψή του, η παρουσία των διαφορετικών εορταστικών ημερομηνιών "δεν είναι τίποτα επικίνδυνο για το Χριστιανισμό." Τα κίνητρα πίσω από την επιμονή της Εκκλησίας κατά τον τέταρτο αιώνα στην ενότητα για το θέμα του Πάσχα δεν είναι πλέον σχετικά: «Για να μην μας μπεδρεύουν με τους Εβραίους», είπε, εννοώντας το εβραΪκό Πάσχα.

«Για τους Καθολικούς, η απόφαση του Πάπα είναι αυτάρκης, ενώ οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι ακόμα δεμένοι με την παράδοση τους, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, με την απόφαση της Α 'Οικουμενικής Συνόδου. Και αν το ερώτημα έχει να κάνει με την εαρινή ισημερία  και την ερμηνεία της, ωστόσο, αναγνωρίζεται πως η θέσπιση μιας σθαθερής ημέρας του Πάσχα (την τρίτη Κυριακή του Απριλίου) αντιβαίνει σαφώς στην Οικουμενική Σύνοδο, "συμπλήρωσε.

Μια παρόμοια πρόταση για κοινό εορτασμό του Πάσχα από όλους τους Χριστιανούς είχε γίνει κι από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, αλλά η ιδέα δεν προχώρησε. Παρόμοια πρόταση έγινε  και από την Β΄Βατικάνειο Σύνοδο το 1965.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου