Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση ΗΠΑ: Λύση τώρα για να μην έχουμε παγκόσμιες συνέπειες από Grexit


Την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας ζητά ο Λευκός Οίκος για να αποφευχθούν οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία


Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε απόψε την ελπίδα ότι η κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μπορεί να επιλυθεί προτού επιφέρει σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες συνομιλίες θα πρέπει να ενδιαφέρονται να ξαναστηθεί η Ελλάδα σε ισχυρές οικονομικές βάσεις κατά τρόπο που να μην διασαλεύονται οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αυστριακή οικονομία, τονίζει ο επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Καρλ Άιγκινγκερ.

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας και μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε για την Αυστρία καταστροφικές συνέπειες, προειδοποίησε την ίδια ώρα σε ημερίδα στη Βιέννη ο επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγκινγκερ, παραπέμποντας στην "πλήρη αποσταθεροποίηση" που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, στην ιδιαίτερα σημαντική για την Αυστρία, περιοχή της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Βέβαια, κατά την άποψη αναλυτών στη Βιέννη, οι άμεσοι κίνδυνοι για τις αυστριακές επιχειρήσεις δεν φαίνονται τόσο μεγάλοι, καθώς το συνολικό ύψος των αυστριακών εξαγωγών στην Ελλάδα το 2014 ανερχόταν μόνον σε 412 εκατομμύρια ευρώ, και η Ελλάδα βρισκόταν μόλις στην 45η θέση στον κατάλογο των χωρών για τις αυστριακές εξαγωγές. Παραταύτα, ο Καρλ Άγκινγκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις έμμεσες συνέπειες:

Το "χάος" που θα προκαλούνταν στην Ελλάδα από μία χρεοκοπία και μία έξοδο από το ευρώ, θα επιδρούσε "τρομακτικά" σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, στις οποίες θα έχανε τη λάμψη της η Ε.Ε., γεγονός που θα ήταν μια ευκαιρία για τη Ρωσία να καλύψει πολιτικά το κενό στα Βαλκάνια – εκτίμησε ο ομιλητής.

Να μην υποτιμούνται οι συνέπειες ενός Grexit, προειδοποίησε και ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μάρκους Σάιμπλεκερ, επισημαίνοντας πως η Αυστρία στην καλύτερη περίπτωση, θα επιβαρυνόταν "μόνο" με το κόστος που θα προκύψει από μια χρεοκοπία της Ελλάδας, με τη Βιέννη να έχει συνεισφέρει στα ελληνικά προγράμματα βοήθειας με 5,86 δισεκατομμύρια ευρώ και να συμμετέχει στις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, η ανασφάλεια που θα προκαλούσε ένα Grexit θα μεταδιδόταν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που, κατά την άποψή του, θα έπληττε τότε σοβαρά την αυστριακή οικονομία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου