Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Grexit! Και μετά τι;


της Ελίζα Βόζεμπεργκ
Ευρωβουλευτής ΝΔ



Εύλογη απορία και έντονο προβληματισμό προκαλεί η συστηματική προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν ένα Grexit ως λύτρωση για τον ελληνικό λαό και ως ιδανικό μέσο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας! Προφανώς ορμώμενοι από ιδεοληψίες ή άλλα κίνητρα, παραβλέπουν τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των αναλυτών, που συγκλίνουν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

    Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη η ισοτιμία του νέου εθνικού μας νομίσματος θα είναι κατά πολύ χειρότερη σε σχέση με αυτήν που ορίστηκε όταν ενταχθήκαμε στο κοινό νόμισμα. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη ότι αμέσως το νέο εθνικό μας νόμισμα θα υποτιμηθεί περαιτέρω τουλάχιστον κατά 50%, με αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών.

Επίσης είναι αυτονόητο ότι θα πάψει να υφίσταται η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA, από τον οποίο καλύπτεται πλήρως μέχρι σήμερα η δραματική εκροή καταθέσεων, που μόνο κατά το τελευταίο τετράμηνο ανήλθε σε 35 δις ευρώ.
Σε μία τέτοια περίπτωση αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί η μαζική φυγή όσων καταθέσεων θα έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες.

Μία ακόμη αρνητική συνέπεια θα είναι η εκτόξευση του πληθωρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, με συνέπεια οι τιμές ακόμη και των βασικών αγαθών να φθάσουν στα ύψη. Αυτό θα συμβεί γιατί με την ραγδαία υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος οι εισαγωγές θα καταστούν πολύ ακριβές και οι υψηλές τιμές θα διαχυθούν στην οικονομία δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο δυσβάστακτης ακρίβειας.

Σε ένα τόσο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα κλείσει και η ανεργία θα ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

    Εκτός όλων αυτών, ενώ το εσωτερικό χρέος θα μπορούσε να μετατραπεί στο νέο εθνικό νόμισμα, δεν επιτρέπεται να συμβεί το ίδιο και με το εξωτερικό μας χρέος, το οποίο θα παραμείνει σε ευρώ. Όμως από τη στιγμή που η φορολογική βάση της ελληνικής οικονομίας θα βασίζεται πλέον στο υποτιμημένο νέο εθνικό μας νόμισμα, θα καταστεί κυριολεκτικά απαγορευτική η καταβολή ακόμη και των τόκων των δανείων μας σε ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα θα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, καθώς σε σχετική μελέτη του ΔΝΤ προβλέπεται επιπλέον ύφεση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο, αδυνατώντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατόχων των ελληνικών ομολόγων, που εκδόθηκαν μετά τη διαδικασία του PSI, θα οδηγηθεί σε μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής.

Οι μόνοι που θα ωφελούνταν από ένα ενδεχόμενο Grexit είναι οι ξένοι, καθώς μετά από μια ελληνική χρεοκοπία θα αγόραζαν με ευρώ, δολάρια ή άλλο «σκληρό» νόμισμα σε τιμή ευκαιρίας ακίνητα, επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Οι συνέπειες ενός Grexit θα προκαλούσαν τεράστιο σοκ στην οικονομία και την κοινωνία, την ώρα που στα Βαλκάνια επικρατεί αναβρασμός, οι Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εντείνονται, κύματα παράτυπων μεταναστών κατακλύζουν τη χώρα και κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα παραμένουν ανοικτά.

Κάποιοι ίσως να χαρακτήριζαν τις παραπάνω προβλέψεις ως υπερβολικές ή ως προϊόν κινδυνολογίας.

Ελπίζω η συζήτηση για το Grexit να παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο και να μην βιώσει ο ελληνικός λαός τις πραγματικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας, γιατί ενδέχεται τελικά αυτές στην πράξη να αποδειχθούν ακόμη χειρότερες σε σχέση με τα όσα προανέφερα. Οι Έλληνες έχουν ήδη υποβληθεί σε πρωτόγνωρες θυσίες για την αποφυγή της εξόδου μας από την ευρωζώνη. Γιατί εάν το Grexit για την Ευρώπη θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για την Ελλάδα θα είναι μία καταστροφή.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου