Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ξύπνησαν οι Αμερικάνοι; Η Τουρκία συνεχίζει να μην πολεμά το Ισλαμικό Κράτος


Οι ΗΠΑ και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία τον προηγούμενο μήνα για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη πείσει την Άγκυρα για την ενίσχυση της εμπλοκής της στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει ο Josh Rogin σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Turkey Still Won‘t Fight Islamic State».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν την Τουρκία να επιτρέψει στη συμμαχία την διενέργεια αεροπορικών πτήσεων από την βάση Incirlik, να χρησιμοποιήσει τουρκικές χερσαίες δυνάμεις συνδράμοντας τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, και να λάβει περισσότερα μέτρα για την αποτροπή ξένων μαχητών που εισέρχονται στη Συρία από την Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά δύο πράγματα ως αντάλλαγμα. Τη δημιουργία μιας «αποκλειστικής ζώνης πτήσεων» για την προστασία των στρατευμάτων της στη Συρία και μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για την εκδίωξη του Σύρου Προέδρου, Bashar al-Assad.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Bob Corker, ταξίδεψε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του τελευταίας διακοπής των εργασιών του Κογκρέσου, και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Bob Corker δήλωσε προς τους δημοσιογράφους του Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει την συμμετοχή της Τουρκίας στον αγώνα κατά του ISIS αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
«Τώρα θα δημιουργήσουμε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού, όπου θα μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε άλλη χώρα για να τους εκπαιδεύσουμε κατά του ISIS. Κάτι που μας οδηγεί σε ένα άλλο θέμα όχι τόσο ενθαρρυντικό, ότι δηλαδή προκειμένου να εμπλέξουμε την Τουρκία στην διαμάχη με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το πώς θα διαχειρισθούμε το θέμα του Χαλεπίου» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι μετριοπαθείς αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο Χαλέπι χάνουν έναντι του ISIS, του καθεστώτος Άσσαντ, και της al-Nusra, παρακλάδι της al-Qaeda.

Ο απόστρατος στρατηγός, John Allen, ο ειδικός συντονιστής της κυβέρνησης Ομπάμα για τη συμμαχία κατά του ISIS, συζητά με την Τουρκία, από τον Νοέμβριο, τη δημιουργία μιας αποκλειστικής ζώνης στη βόρεια Συρία. Η ζώνη θα παρείχε προστασία στις στηριζόμενες από τη Δύση μετριοπαθείς δυνάμεις και στα τουρκικά χερσαία στρατεύματα. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατ’ επανάληψη την ιδέα, δημόσια και ιδιωτικά, προκαλώντας εκνευρισμό στους Τούρκους.

Ο John Allen μίλησε τη Δευτέρα στο ακροατήριο του Atlantic Council, όπου αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεχίζουν να διαφωνούν σε ορισμένα θέματα σχετικά με τον αγώνα κατά του ISIS, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες.

Η εκπρόσωπος του John Allen, Emily Horne, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας που υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών είναι ανεξάρτητη από άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως τη χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας ή τον ρόλο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Η στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα κατά του Ισλαμικού Κράτους βασίζεται στην ιδέα ότι οι ξένες χώρες θα στείλουν χερσαία στρατεύματα, αντί των ΗΠΑ. Η Τουρκία ωστόσο δεν πρόκειται να το πράξει εάν δεν γνωρίζει το «τέλος του παιχνιδιού». Ούτε και οι άλλες σύμμαχες αραβικές χώρες.
Εάν δεν προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις ο Λευκός Οίκος ο Ερντογάν δεν φαίνεται ότι θα δεχτεί τα αιτήματα της κυβέρνησης Ομπάμα, ενώ εάν η Τουρκίας δεν ενταχθεί πλήρως στον αγώνα κατά του ISIS στη Συρία, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν οι συμμαχικές προσπάθειες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου