Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Goldman Sachs – Süddeutsche: Θα επέλθει συμβιβασμός Ελλάδας - Ευρωζώνης παρά τις εντάσεις...


Κόντρα στις αρνητικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται σχεδόν στο σύνολο του διεθνούς Τύπου αλλά και στις περισσότερες δηλώσεις αναλυτών, πολιτικών, ειδικών και μη, τόσο η Goldman Sachs, όσο και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, εμφανίζονται σήμερα να δημοσιεύουν εκτιμήσεις που συγκλίνουν στο ότι τελικά θα επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αν όχι στο σημερινό Eurogroup τότε πολύ σύντομα, και πως τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας – εταίρων θα αμβλυνθούν συν τω χρόνω.

Ειδικότερα σε report της ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. η Goldman Sachs δηλώνει ως βασικό της σενάριο ότι τελικά θα επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Οι συντάκτες της ανάλυσης με τίτλο: «European Economics Daily: The Week Ahead: Eurogroup to discuss Greek reform package and industrial production across Europe» θεωρούν πως η Κομισιόν υποδέχθηκε με μεγαλύτερη θέρμη τη συμφωνία, σε σχέση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ εκτιμούν πως στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει επιπλέον λεπτομέρειες του μεταρρυθμιστικού πακέτου που ήδη επεξεργάζεται.

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs στέκεται στο γεγονός πως στις 24 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος, απόφαση η οποία εγκρίθηκε από μια σειρά κοινοβουλίων της ευρωζώνης κι έγινε δεκτή με μεγαλύτερη θέρμη από την Κομισιόν σε σχέση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν ισχυρότερες δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου η Goldman Sachs εμμένει στο βασικό της σενάριο το οποίο προβλέπει συμβιβασμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πιθανό να επιμείνουν.

Σε ανάλογο τόνο κινείται και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες του ευρώ κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν κάποιον τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Στο σημερινό Eurogroup, όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον Έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία επεξεργασίας εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους.

Πρώτον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσει ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον, παράλληλα με αυτό, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Παρά το ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μεσολαβούν μόνο επτά εβδομάδες, δεν υπάρχει ούτε ένα μίνιμουμ συναίνεσης ως προς το πού και πότε οι εμπειρογνώμονες των δανειστών θα μπορέσουν να πάρουν αξιόπιστα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδό τους.

Για να δώσουν τέλος στη διαμάχη με την Αθήνα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι εταίροι θα προτείνουν στην Αθήνα οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα.



newmoney

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου