Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Ένας νέος 'Big Brother' επιστρατεύεται από την ΕΕ για του πολίτες τρίτων χωρών


Στο πιλοτικό, επί του παρόντος, πρόγραμμα «Smart Borders», συμμετέχει η ΕΛ.ΑΣ. με σύγχρονο φορητό εξοπλισμό, διενεργεί λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, εικόνας προσώπου και εικόνας ίριδας, καθώς και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων από πολίτες χωρών εκτός Συνθήκης Σένγκεν


Ένας νέος «Big Brother» επιστρατεύεται από την ΕΕ και συγκεκριμένα από τις χώρες μέλη της Συνθήκης Σένγκεν για τους πολίτες των τρίτων χωρών. Αν και πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή του προγράμματος τον χειμώνα και υποχρεωτική  με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που θα εκδοθεί προς όλες τις χώρες-μέλη της Συνθήκης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στο Πιλοτικό Πρόγραμμα «Smart Borders» για την αναβάθμιση της ασφάλειας κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους. Το πρόγραμμα συνίσταται στην εφαρμογή μεθόδων διαβατηριακών και βιομετρικών ελέγχων μέσω του «Προγράμματος Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών» και του «Συστήματος Εισόδου-Εξόδου». Η χώρα μας συμμετέχει από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Αυγούστου, σε δύο συνοριακά σημεία και συγκεκριμένα στους Κήπους Έβρου και στο Λιμάνι του Πειραιά. Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. με σύγχρονο φορητό εξοπλισμό, διενεργεί λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, εικόνας προσώπου και εικόνας ίριδας, καθώς και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων. Στο σχετικό Πιλοτικό Πρόγραμμα η Ελλάδα συμμετέχει από κοινού με 11 Κράτη-Μέλη (Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι ταξιδιώτες-υπήκοοι τρίτων χωρών συμμετέχουν εθελοντικά και δεν αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα. Τα ανώνυμα στοιχεία τους αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση της τελικής αναφοράς αποτελεσμάτων τον ερχόμενο Νοέμβριο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου