Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Βλέπουν δεύτερο ναυάγιο στο βυθό των Αντικυθήρων


Άλλο ένα βυθισμένο σκάφος, γεμάτο αμφορείς και όχι μόνο, βρίσκεται στην περιοχή των Αντικυθήρων, σύμφωνα με την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και την τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας από την πρώτη φάση της έρευνας


Δεύτερο σκάφος εντοπίζει, όπως φαίνεται, η αρχαιολογική έρευνα στον βυθό των Αντικυθήρων. Σύμφωνα και με τις ενδείξεις των προηγουμένων ετών, και παρά το γεγονός πως οι αρχαιολόγοι, ως συνήθως επιφυλακτικοί, δεν βιάζονται να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, φαίνεται πως ένα βυθισμένο σκαρί γεμάτο αμφορείς- τουλάχιστον- περιμένει εξερεύνηση στο μέλλον.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα προήλθαν από από την πρώτη φάση της έρευνας από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Αμερικανικού Ωκεανογραφικoύ Ινστιτούτου Woods Hole, που διήρκεσε από τις 9 έως τις 16 Ιουνίου. Η έρευνα περιείχε ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του ναυαγίου.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού," στην περσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ΄όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (περίπου 70x30μ.). Εντούτοις η γειτνίαση του με τη δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (περίπου 350x45μ.), ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για τη σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει στην κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις."

Την αποτύπωση ανέλαβε η εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρυχίου οχήματος Sirius. Το έργο της ομάδας ήταν να ολοκληρωθεί η φωτομωσαϊκή χαρτογράφηση ακριβείας και να επεκταθεί ώστε να σκάψει πλήρως την περιοχή του ναυαγίου.

Πλήρης εικόνα του ναυαγίου θα υπάρξει, όταν τοποθετήσουν στους φωτομωσαϊκό χάρτη ακριβείας τους εντοπισμούς και από άλλα εντοπιστικά όργανα (κυρίως ανιχνευτές μετάλλων), για να "ανοίξει ο δρόμος για τις εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής από τον Σεπτέμβριο.

Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών σε  μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδης σκάφους, στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, που χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να συνεχιστεί η δεύτερη φάση για το 2015,όπως προγραμματίζουν η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της, όπου και θα ξεκινήσει η συστηματική υποβρύχια ανασκαφική διερεύνηση του ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος. Καλύτερα εξοπλισμένοι θα είναι οι ερευνητές,τη δεύτερη φορά,  για να υπάρξει μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού των αρχαίων αλλά και μεταλλικών κομματιών που συνδέονται με το ναυάγιο.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου