Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Μήπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη επιλέξει τον διάδοχό του;


Από την στιγμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατάστησαν πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου, στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, δεν έχει κερδίσει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε. Ο Σοϊγκού ήταν ίσως ο πιο ένθερμος οπαδός της λύσης της προσάρτησης της Κριμαίας.


Του Παντελή Καρύκα
(Με στοιχεία από το Jamestown Foundation, Eurasia Daily Monitor)



Φαίνεται πως ο ρόλος του Σοϊγκού στα γεγονότα της Ουκρανίας υποτιμήθηκε ιδιαίτερα. Ο 60χρονος στρατηγός έχει διακριθεί για τις ικανότητες του στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και για την επιβιωσημότητα του ως πολιτικός. Είναι δε και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Από το 2012 που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, διατηρώντας καλές σχέσεις με το σώμα των αξιωματικών.

Ωστόσο φαίνεται πως η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει σοβαρές αδυναμίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στους τομείς της επιμελητείας και της υποστήριξης, κυρίως λόγω της χαμηλής έντασης ρωσικής εμπλοκής στην σύγκρουση, για ευνόητους λόγους.

Στις 21 Μαΐου, πάντως, με την ευκαιρία των 60ων γενεθλίων του στρατηγού, ξαφνικά, Ρώσοι αξιωματούχοι και αναλυτές άρχισαν να πλέκουν, δημοσία, το εγκώμιο του Σοϊγκού, σε μια κίνηση που θυμίζει σοβιετικές εποχές. Ο Σοϊγκού εγκωμιάζεται για το επίτευγμα της εξύψωσης του ηθικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για την προσπάθειά του να ενσταλάξει σε αυτές «το καλύτερο πνεύμα του τσαρικού στρατού και του Κόκκινου στρατού».

Επίσης, εγκωμιάζεται για τη δυνατότητά του να δίνει λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα, σε αντίθεση με τον, μη στρατιωτικό, προκάτοχό του. Χαρακτηρίζεται ως ο δημιουργικός νους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ως ένας θαρραλέος και με εξαιρετική μνήμη αξιωματικός, ιδιαίτερα αγαπητός στους υφισταμένους του, καθώς προωθεί τους ικανούς.

Επίσης, έχει τις ρωσικές δυνάμεις πάντοτε υπ’ ατμόν, διατάσσοντας, συχνά-πυκνά, ξαφνικές ασκήσεις. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στην απόδοση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με Ρώσο αναλυτή ο Σοϊγκού είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει την αναγέννηση του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, να προωθήσει τη μαζική παραγωγή στρατηγικών βομβαρδιστικών, να εκσυγχρονίσει τη Ρωσική Αεροπορία, στο σύνολό της και να προωθήσει τεχνολογικές αλλαγές.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω και του ρόλου του να διεξάγει, με επιτυχία για τη Ρωσία, τον πόλεμο στην Αν. Ουκρανία, αφήνοντας πρωτοβουλία στους αξιωματικούς του, ο Σοϊγκού φαίνεται πως είναι ο πραγματικός εγκέφαλος πίσω από τη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία, αν και μάλλον δεν θα του αναγνωριστεί, λόγω συνθηκών, ποτέ αυτό το επίτευγμα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου