Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τα 10 δισεκατομμύρια θα πλησιάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050


Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός των 7,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να φθάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια ως το 2030, τα 9,7 δισεκατομμύρια ως το 2050, και τα 11,2 δισεκατομμύρια το 2100, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις που εκτιμούσαν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί στα περίπου 9 δισεκατομμύρια το 2050, και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά.

Η μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει χώρα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, και ιδίως στην Αφρική, όπου αναμένεται να σημειωθεί περισσότερο από το μισό της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 2015 και 2050. Ο πληθυσμός της ηπείρου αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα, σε 3,4 με 5,6 ως το τέλος του αιώνα, κυρίως χάρις στην ύπαρξη αμείωτα υψηλών επιπέδων γονιμότητας.



Η Ασία, με σημερινό πληθυσμό 4,4 δισεκατομμυρίων, είναι πιθανό να παραμείνει η ήπειρος με το μεγαλύτερο πληθυσμό, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στα μέσα του αιώνα στα 5,3 δισεκατομμύρια, και στη συνέχεια να μειωθεί σε περίπου 4,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους ως το 2100.

Εξάλλου, η Ινδία αναμένεται να γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό, ξεπερνώντας την Κίνα, περίπου το 2022. Η Νιγηρία θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2050, γεγονός που θα την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, αναφέρει η έκθεση.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα της δημογραφικής αλλαγής και τα ιστορικά στοιχεία, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα βρίσκεται μεταξύ 9,5 και 13,3 δισεκατομμυρίων το 2100» δήλωσε ο Τζον Γουίλμοθ, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συγκέντρωση της αύξησης του πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας», πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου