Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Πολεμικό μήνυμα από την Τουρκία


Γράφει ο Νίκος Χειλάδακης


Επίδειξη των καινούργιων οπλικών συστημάτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και όχι μόνο, θα είναι φέτος η μεγάλη παρέλαση που θα γίνει στη τουρκική πρωτεύουσα επί τη επέτειο της μεγάλης νίκης των Τούρκων κατά του ελληνικού στρατού στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι μια προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αναπτερώσει το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του τουρκικού κοινού, το οποίο τελευταία δοκιμάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχείς επιθέσεις των Κούρδων με ολοένα και περισσότερα θύματα αξιωματικών και απλών στρατιωτών. Παράλληλα είναι και ένα μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες με μεγαλύτερο αποδεκτή την Ελλάδα, καθώς η εθνική επέτειο της 30ης Αυγούστου είναι η επέτειος της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι προετοιμασίες των εορταστικών εκδηλώσεων με τις μεγάλες τελετές είναι έντονες εδώ και μέρες και σε άλλες πόλεις όπως και στην Κωνσταντινούπολη. Στις προετοιμασίες περιλαμβάνονται δοκιμαστικές παρελάσεις αρμάτων μάχης και διαφόρων άλλων επίλεκτων σωμάτων του τουρκικού στρατού, ενώ προβλέπονται και ειδικές επιδείξεις της τουρκικής αεροπορίας πάνω από τους χώρους των παρελάσεων που φέτος θα έχουν ιδιαίτερο χρώμα.

Ο κεντρικός επιβλητικός εορτασμός της επετείου της νίκης, (Ζαφέρ), θα γίνει στην Άγκυρα και το ίδιο βράδυ το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θα δώσει μεγάλη δεξίωση όπου θα παραστούν και οι ξένοι διπλωμάτες που βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα. Μάλιστα στην τουρκική πρωτεύουσα το γενικό πρόσταγμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα το έχει, όπως έγινε γνωστό, το αρχηγείο της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Η Στρατοχωροφυλακή είναι το σώμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που είχε λάβει ενεργό μέρος στον πόλεμο κατά των κουρδικών ανταρτικών σωμάτων και διακρίνετε για τους σκληροπυρηνικούς αξιωματικούς του.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου αρχίζουν και στην Σμύρνη οι γιορτές της «μεγάλης Νίκης», (Μικρασιατικής καταστροφής), η είσοδος δηλαδή των άτακτων στρατευμάτων του Κεμάλ στην πόλη για να επακολουθήσει η μεγάλη λεηλασία, η σφαγή των χριστιανών που περιγράφεται από πολλούς ξένους συγγραφείς και στη συνέχεια η πυρκαγιά και το κάψιμο καθετί που είχε σχέση με την προαιώνιο παρουσία των Ρωμιών στην πόλη της Σμύρνης.

Φέτος οι γιορτές αυτές για πολλούς λόγους όπως αναφέραμε και παραπάνω αναμένετε να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Παράλληλα στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της κατάληψης της Σμύρνης από τους Τούρκους, στην παραλία της πόλης θα γίνουν αεροναυτικές επιδείξεις, που φέτος θα έχουν άκρως συμβολικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται, θα τονίζουν τα «ιστορικά» και «απαράβατα» δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο τα οποία, όπως υποστηρίζουν στην Άγκυρα, παραβιάζονται με κατάφορο τρόπο από την ελληνική πλευρά.

Δεν αποκλείεται δε να ξαναζωντανέψουν σκηνές από άλλες εποχές, όπου το εορταστικό πρόγραμμα είχε και το μακάβριο συμβολισμό του με τα δεκάδες καρπούζια που τα έκοβαν, (κυριολεκτικά τα «έσφαζαν» όπως έκαναν και στους χριστιανούς της Σμύρνης), και τα έριχναν στην θάλασσα, αναπαριστώντας με αυτόν τον τρόπο τον ελληνικό στρατό αλλά και τις χιλιάδες χριστιανών, Ρωμιών και άλλων που έπεφταν στην θάλασσα κυνηγημένοι με την ψυχή στο στόμα για να σωθούν από την μάχαιρα των Τούρκων.




ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου