Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

«Λάδι στη φωτιά» από τον Ράμα: Δική μας υπόθεση η Χειμάρρα - Καλά θα κάνουν οι Έλληνες να το... συνηθίσουν


«Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν» υποστήριξε για την παρέμβαση του ελληνικού ΥΠΕΞ


Καθώς τα επεισόδια και οι προσπάθειες τον αλβανικών αρχών να κατεδαϕίσουν το ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας -οι κάτοικοι του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής- με το επιχείρημα ότι ανεγέρθη αυθαίρετα, χωρίς άδεια, το 1994, συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, φαίνεται να ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που καταδίκασε τις ενέργειας αυτές.

Όταν ερωτήθηκε από πολίτη στο Τwitter κατά τη διάρκεια ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό, για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών για το θέμα του ναού του Αγίου Αθανασίου και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, απάντησε: «Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποίησουν».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από τον ήδη μισογκρεμισμένο ναό, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στις αρχές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Πάντως, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε τα όσα συνέβησαν στους Δρυμμάδες, λέγοντας πως πρόκειται για γεγονότα «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του ναού.

Κάλεσε ακόμη το Κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.

Ακόμη, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι θα επισκευάσει το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες, που αποτελεί περιουσία της, βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.

«Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη διά του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου