Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Ανατίναξαν ιστορικό αρχαίο ναό στην Παλμύρα οι Τζιχαντιστές


Από τη στιγμή που η αρχαία πόλη της Παλμύρας έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, η καταστροφή μνημείων αμύθητης πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν θέμα χρόνου. Πρώτο θύμα του Ισλαμικού Κράτους ο Ναός Βάαλ-Δία τον οποίο ανατίναξαν.

Οι τζιχαντιστές έβαλαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ιστορικό Ναό και τον ανατίναξαν, καταστρέφοντας το κτίριο σε μεγάλο βαθμό είπε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα Μ.Χ.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο, όταν κατέλαβαν την Παλμύρα, που οι τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία της Ρωμαϊκής εποχής.

Η καταστροφή του Ναού έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα αφού οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, έναν ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας. Είχε συλληφθεί και ανακρινόταν σχεδόν ένα μήνα πριν εκτελεστεί.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, πώληση ή καταστροφή τους.

Τον Ιούνιο, το ISIS ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών χρόνων αλλά τα οποία οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων Ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου