Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

NASA: "Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης των ωκεανών"


Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών κατά ένα μέτρο μέσα στα επόμενα 100-200 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Οι επιστήμονες διατηρούν πάντως κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ανόδου της στάθμης καθώς δεν γνωρίζουν με ποια ταχύτητα θα λιώσουν τα παγοκαλύμματα στους πόλους.

"Με βάση όσα ξέρουμε σήμερα για την άνοδο της στάθμης λόγω της υπερθέρμανσης και για το λιώσιμο των πάγων που προσθέτουν νερό στους ωκεανούς, είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα έχουμε μια άνοδο της στάθμης κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και ίσως και περισσότερο", εξήγησε ο Στιβ Νέρεμ, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που είναι επικεφαλής της ομάδας που παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

"Πάντως, δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει τον επόμενο αιώνα ή σε μια πιο μακρινή στιγμή", πρόσθεσε.

Η τελευταία σοβαρή πρόβλεψη για το θέμα αυτό είχε γίνει το 2013 από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και υποστήριζε ότι τα νερά των ωκεανών θα ανέβουν από 30 έως 90 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν ιδιαίτερα τους πάγους της Γροιλανδίας που την τελευταία δεκαετία μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 303 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά περίπου 7,6 εκατοστά από το 1992 αλλά σε ορισμένα σημεία η άνοδος φτάνει και τα 23 εκατοστά.

"Έχουμε δει, μελετώντας τις κλιματικές αλλαγές που σημειώθηκαν μετά τη δημιουργία της Γης, ότι μια άνοδος των υδάτων μέχρι και τρία μέτρα μέσα σε έναν αιώνα είναι δυνατή εάν οι πάγοι λιώσουν γρήγορα", είπε ο Τομ Ουάγκνερ, ένας άλλος επιστήμονας της NASA, ειδικευμένος στη μελέτη των παγετώνων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου