Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Απειλή για την Ευρώπη η πτώση των γεννήσεων


«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «GUARDIAN» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΕΡΝΑΕΙ

Μια νέα «έκρηξη γεννήσεων» χρειάζεται η Ευρώπη για να αποτραπεί μια πληθυσμιακή καταστροφή, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian, η πτώση του ρυθμού γεννήσεων που παρατηρείται σε ολόκληρη την ήπειρο απειλεί τη μελλοντική οικονομική πορεία της Ενωσης και την ανάπτυξη.


ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους νέους ανθρώπους. Αν δεν ανατραπεί ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στο μέλλον δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους νέους ανθρώπους, καθώς οι κοινωνίες της δεν μπορούν πλέον να αυτοσυντηρηθούν, ενώ οι υπηρεσίες υγείας, τις οποίες χρειάζεται ο γηράσκων πληθυσμός της, είναι υποστελεχωμένες και οι αγροτικές της περιοχές και η ύπαιθρος έχουν ερημώσει.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, όπου ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς από το 2010. Πέραν των πολλών νέων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να βρουν εργασία αλλού, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής προβλέπει ότι ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων μέχρι το 2060 θα έχει ρίξει τον πληθυσμό της χώρας, από 10,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους!

Παράλληλα εκτιμήσεις της Eurostat αναφέρουν ότι μέχρι το 2050 η Πορτογαλία θα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς τότε μόλις το 11,5% που πληθυσμού της θα είναι κάτω των 15 ετών.

Εξίσου σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων σε ολόκληρη την Ενωση με μόλις 1,27 παιδιά να γεννιούνται για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι περίπου 1,55 παιδιά για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, οπότε οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, δηλαδή λίγες οικογένειες κάνουν περισσότερα από 2 παιδιά ούτως ώστε ο μέσος όρος να ανεβεί.



Στην Ισπανία

Οσον αφορά συγκεκριμένα την Ισπανία, οι ειδικοί αναφέρουν στον Guardian, πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι σήμερα, τότε κάθε γενιά Ισπανών θα είναι κατά περίπου 40% μικρότερη από την προηγούμενη!

Συμπληρώνοντας την εικόνα του προβλήματος στον ευρωπαϊκό νότο (της Ελλάδας εξαιρουμένης), η Ιταλία, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική τάση στον ρυθμό γεννήσεων που παρατηρείται εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το 1970 ο ρυθμός γέννησης ήταν 2,37 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία ενώ το 2013 ήταν στο 1,39 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Παράλληλα μόνο πέρυσι περίπου 91.000 Ιταλοί εγκατέλειψαν την Ιταλία για να εργαστούν και να ζήσουν στο εξωτερικό καθώς η ανεργία των νέων έφτασε το 44,2% τον Ιούνιο.

Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει και η Γερμανία, όπου παρά τα χαρμόσυνα νέα της περασμένης εβδομάδας πως για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση του ρυθμού γεννήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος όρος του ρυθμού γεννήσεων είναι μόλις 1,4 παιδί ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Συνολικά ο πληθυσμός μειώθηκε το 2014 κατά περίπου 153.407 άτομα.

Οι προβλέψεις των αρμόδιων αρχών εκτιμούν ότι μέχρι το 2060 ο πληθυσμός της χώρας από τα 81 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα έχει φτάσει στα 67 εκατομμύρια. Η Γερμανία πάντως χρησιμοποιεί για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό τον τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνει στη χώρα. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι μπαίνουν στη Γερμανία περίπου 530.000 άνθρωποι από άλλες χώρες, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 800.000.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου