Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γκορμπατσόφ: «Eμπόδιο οι ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό»


Τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν αργά ή γρήγορα, εκτιμά ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ

«Ο πυρηνικός πόλεμος δεν ήταν πια αδιανόητος. Ακόμη και ένα τεχνικό σφάλμα θα μπορούσε να τον προκαλέσει» ανέφερε o 84χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.σε συνέντευξη που έδωσε στο «Spiegel»

   

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι ο στρατός των ΗΠΑ» λέει σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Der Spiegel» ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο 84χρονος τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ μίλησε για την πολιτική ηθική στην πυρηνική εποχή, για την κρίση στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και για τον φόβο του ότι ένα ατομικό όπλο θα χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα. Ακολουθούν αποσπάσματα:


«Der Spiegel»: «Μήπως αισθάνεστε ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν υπό απειλή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 από τα πυρηνικά όπλα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ;».


Γκορμπατσόφ: «Η κατάσταση ήταν ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι τοποθετούνταν όλο και πιο κοντά στα σύνορα του αντιπάλου μας. Γίνονταν όλο και πιο ακριβείς και είχαν επίσης ως στόχο τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Υπήρχαν πολύ συγκεκριμένα σχέδια για τη χρήση αυτών των όπλων. Ο πυρηνικός πόλεμος δεν ήταν πια αδιανόητος. Ακόμη και ένα τεχνικό σφάλμα θα μπορούσε να τον προκαλέσει. Την ίδια στιγμή οι συνομιλίες αφοπλισμού δεν οδηγούσαν πουθενά. Στη Γενεύη διπλωμάτες διάβαζαν βουνά χαρτιού, έπιναν κρασί, και όλα αυτά για το τίποτε».

«Der Spiegel»: «Είστε απογοητευμένος με τους Αμερικανούς;».

Γκορμπατσόφ: «Τόσο πολλές δεκαετίες περνούν, αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Ηδη από τη δεκαετία του 1950 ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ ανέφερε το πρόβλημα με το όνομά του.
Η ισχύς του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ συνέχισε να είναι τεράστια επί Ρίγκαν και επί του διαδόχου του Τζορτζ Μπους. Ας μην ξεχνάμε ότι η "μηδενική επιλογή", την οποία πρότεινε ο ίδιος ο Ρίγκαν (σ.σ.: πρόταση για την απομάκρυνση όλων των σοβιετικών και των αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς από την Ευρώπη), είχε πολλούς αντιπάλους στη Δύση».

«Der Spiegel»: «Μπορεί να επιτευχθεί σήμερα ο στόχος ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά;».

Γκορμπατσόφ: «Είναι ο σωστός στόχος σε κάθε περίπτωση. Τα πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτα. Το γεγονός ότι μπορούν να αφανίσουν το σύνολο του πολιτισμού τα καθιστά ιδιαίτερα απάνθρωπα.
Οπλα σαν αυτά δεν είχαν υπάρξει ποτέ προηγουμένως στην Ιστορία, και δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν. Αν δεν απαλλαγούμε από αυτά, αργά ή γρήγορα θα χρησιμοποιηθούν».

«Der Spiegel»: «Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια σειρά από νέες πυρηνικές δυνάμεις».

Γκορμπατσόφ: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η υποχρέωση κάθε χώρας που υπέγραψε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Αν και Αμερική και Ρωσία έχουν μακράν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια στη διάθεσή τους».

«Der Spiegel»: «Νομίζετε ότι η συχνά αναφερόμενη θεωρία της αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής αποτρέπει πυρηνικούς πολέμους;».

Γκορμπατσόφ: «Υπάρχει μια επικίνδυνη λογική σε αυτό. Ιδού ένα άλλο ερώτημα: Αν πέντε ή 10 χώρες επιτρέπεται να έχουν πυρηνικά όπλα, τότε γιατί δεν μπορούν 20 ή 30; Σήμερα μερικές δεκάδες χώρες έχουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η εναλλακτική λύση είναι σαφής: ή θα προχωρήσουμε προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά ή πρέπει να δεχθούμε ότι τα πυρηνικά όπλα θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, βήμα προς βήμα, σε όλον τον κόσμο».

«Der Spiegel»: «Μιλάτε για τις ΗΠΑ;».

Γκορμπατσόφ: «Εσείς το είπατε. Είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο στον δρόμο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θέσουμε την αποστρατιωτικοποίηση πίσω στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς πολιτικής. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των στρατιωτικών προϋπολογισμών, ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη νέων τύπων όπλων και την απαγόρευση στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνομιλίες προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά θα είναι λίγο περισσότερο από κούφια λόγια. Ο κόσμος τότε θα γίνει λιγότερο ασφαλής, πιο ασταθής και απρόβλεπτος. Ολοι θα χάσουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν τώρα να κυριαρχήσουν στον κόσμο».

«Der Spiegel»: «Υπάρχει κίνδυνος πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία;».

Γκορμπατσόφ: «Εχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι στις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας. Πολλοί μιλάνε ήδη για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο δυνάμεων για σημαντικά παγκόσμια προβλήματα έχουν ουσιαστικά μπει στον πάγο. Αυτό περιλαμβάνει και το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η εμπιστοσύνη, το κεφάλαιο που δουλέψαμε τόσο σκληρά για να οικοδομήσουμε, έχει καταστραφεί».

«Der Spiegel»: «Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου;».

Γκορμπατσόφ: «Είμαι πολύ ανήσυχος. Η τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων είναι τρομακτική. Οι πυρηνικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να σταθμεύουν στην Ευρώπη. Ο ρυθμός της μείωσης των οπλοστασίων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Βλέπουμε την αρχή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου