Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

The Daily Beast: Το Πεντάγωνο φοβάται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία


Προβληματισμούς στο αμερικανικό Πεντάγωνο ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για μια μακράς διαρκείας αναμέτρηση με τη Ρωσία έχει προκαλέσει μια σειρά απόρρητων ασκήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του τομέα της εθνικής άμυνας στο The Daily Beast.

Ειδικότερα, ένας εξ αυτών επεσήμανε ότι είναι πολλοί αυτοί στον στρατό των ΗΠΑ που πιστεύουν ότι 15 χρόνια «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας» έχουν αφήσει τον στρατό ξηράς σε σημείο να μην είναι καλά προετοιμασμένος έτσι ώστε να διατηρήσει λογιστική υποστήριξη ή επίπεδα στρατευμάτων σε ικανοποιητικό σημείο σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των ζητημάτων που αποκάλυψαν οι ασκήσεις ήταν και η έλλειψη «έξυπνων» όπλων ακριβείας, αλλά και η αδυναμία για διατήρηση μεγάλων όγκων στρατευμάτων. «Θα μπορούσαμε να νικήσουμε τους Ρώσους σε γενικευμένη μάχη; Ναι, αλλά θα έπρεπε να τα δώσουμε όλα» είπε ένας αξιωματούχος. «Αυτό που λέμε είναι ότι δεν είμαστε όσο έτοιμοι θα θέλαμε να είμαστε». Δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι μια απόρρητη άσκηση TTX (tabletop exercise- άσκηση επί χάρτου) έδειξε ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες διατήρησης/ συντήρησης δυνάμεων. Παράλληλα ωστόσο, αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών εκτίμησε ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ είναι μάλλον απίθανο σενάριο, λόγω των δραματικών συνεπειών που θα είχε για τη Ρωσία. Πέραν των αντιδράσεων που θα προκαλούσε, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και χαμηλές δυνατότητες λογιστικής υποστήριξης, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη τη διατήρηση μιας επιθετικής εκστρατείας.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τη Ρωσία του Πούτιν «απειλή για την ύπαρξη των ΗΠΑ», λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου