Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Με το βλέμμα στον Άρη, η NASA ξεκινά πείραμα 12μηνης απομόνωσης


Τι γυρεύουν σε αυτή την γυμνή βουνοπλαγιά της Χαβάης τέσσερις Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Γερμανός; Όχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Είναι ένα πείραμα απομονωμένης συγκατοίκησης, το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα η NASA ως πρόβα για μια μελλοντική αποστολή στον Άρη.

Στο πλαίσιο του πειράματος HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), oι έξι επίγειοι αστροναύτες κλείστηκαν το Σαββατοκύριακο σε έναν λευκό, φουτουριστικό θόλο με διάμετρο 11 μέτρα και ύψος έξι. Στην αφιλόξενη, σχεδόν αποστειρωμένη πλαγιά του Μάουνα Λόα, το πλήρωμα θα προσομοιώσει μια διαστημική αποστολή 12 μηνών, και δεν θα βγαίνει από τον θόλο παρά μόνο με διαστημικές στολές.

Ο γάλλος αστροβιολόγος, ο γερμανός φυσικός και οι τέσσερις Αμερικανοί -ένας πιλότος, ένας αρχιτέκτονας, ένας γιατρός και ένας μικροβιολόγος- έχουν ο καθένας το δικό του δωμάτιο, όπου χωράει μετά βίας μια κουκέτα και ένα γραφειάκι.

Θα πρέπει να επιζήσουν χωρίς φρέσκα τρόφιμα, τρώγοντας για παράδειγμα τυρί σε σκόνη και τόνο σε κονσέρβα, και θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το πείραμα σχεδιάστηκε ώστε να δίνει στο πλήρωμα πολύ περιορισμένο σεβασμό στην ιδιωτική ζωή, κάτι που αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών και ψυχικών επιδράσεων μας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, διάρκειας ενός έως τριών ετών.

Η NASA προγραμματίζει μια τέτοια αποστολή για τη δεκαετία του 1930, και έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ανάλογα πειράματα απομόνωσης, διάρκειας τεσσάρων και οκτώ μηνών. H υπηρεσία έχει ήδη δαπανήσει 1,2 εκατ. δολάρια σε αυτές τις προσομοιώσεις και έχει εξασφαλίσει ακόμα 1 εκατ. για τρία ακόμα τα επόμενα χρόνια.

«Είναι πραγματικά φτηνό για τα δεδομένα της διαστημικής έρευνας» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κιμ Μπίνστεντ, επιστημονική υπεύθυνος του HI-SEAS.

Προηγούμενα πειράματα προσομοίωσης έχουν πραγματοποιηθεί στο βυθό έξω από τις ακτές της Φλόριντα, στην Ανταρκτική αλλά και στη Ρωσία, όπου μια αποστολή απομόνωσης 520 ημερών ολοκληρώθηκε το 2011.

Η στενάχωρη συγκατοίκηση σε τόσο μικρούς χώρους και για τόσο μεγάλο διάστημα είναι «αναπόφευκτο» να οδηγήσει σε «διαπροσωπικές συγκρούσεις», παραδέχτηκε η Μπίνστεντ.

«Είναι σίγουρο ότι θα συμβεί σε αυτές τις αποστολές μεγάλης διάρκειας, ακόμα και με τους καλύτερους ανθρώπους» είπε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου