Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Εντοπίστηκε μέρος της ατράκτου του Noratlas


Μέρος της ατράκτου αλλά και του πιλοτηρίου του μοιραίου μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas, το οποίο κατέπεσε από φίλια πυρά στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, εντόπισαν τα συνεργεία στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εντοπιστεί εντός των συντριμμιών υπολείμματα από τις σορούς των επιβαινόντων. Ωστόσο, ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανθρωπιστικά θέματα και ζητήματα που αφορούν στους απόδημους, Φώτης Φωτίου, ζήτησε υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών. Τόνισε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να αποκαλυφθεί ολόκληρη η άτρακτος, και στη συνέχεια οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι θα ασχοληθούν με το τελευταίο μέρος της δεύτερης φάσης, που είναι ο εντοπισμός των λειψάνων.

«Η εργασία γίνεται με πολλή προσοχή. Γίνεται σάρωση του εδάφους σε κάθε 30 εκατοστά και εύχομαι μετά τον εντοπισμό και της ατράκτου να βρούμε και τα οστά για να τα παραδώσουμε στους συγγενείς των ηρώων αυτών, για να τους κηδέψουν μετά από 41 χρόνια με τις πρέπουσες τιμές», δήλωσε ο κ. Φωτίου, ο οποίος εξήγησε ότι, επειδή υφίσταται ο κίνδυνος ύπαρξης εκρηκτικών, οι έρευνες προχωρούν σιγά σιγά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού.

Ο κ. Φωτίου συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινο, με τον οποίο εξέτασαν πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω για τα θέματα των αποδήμων, αλλά και την από κοινού προώθηση των εθνικών θεμάτων. Ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως είναι καιρός να υλοποιηθεί το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο χώρες για θέματα αποδήμων, επισημαίνοντας πως ο Ελληνισμός είναι μια ιδέα που περιλαμβάνει την ειρήνη, τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό. «Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ και στην Κύπρο, όπου εν έτει 2015 το τείχος του αίσχους, που είναι ντροπή για την Ευρώπη και τον κόσμο, παραμένει», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι ανασκαφές για το Noratlas και ότι θα ταυτοποιηθούν ύστερα από 41 έτη και άλλοι από τους αγνοούμενους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου