Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Κινητό & καρκίνος: Περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο


Η ασφάλεια της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί και τώρα μια νέα μελέτη από τη Γαλλία προειδοποιεί τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό υποστηρίζουν ότι τα άτομα που μιλούν για περισσότερες από 15 ώρες το μήνα στο κινητό τους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο κεφάλι.

Το κινητό αποτελεί εργαλείο για δεκάδες επαγγελματίες και αυτοί είναι που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της αυξημένης καθημερινής χρήσης, τονίζουν οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 253 περιστατικά γλοιώματος και 194 περιστατικά μηνιγγιώματος που καταγράφηκαν την περίοδο 2004-2006. Τα στοιχεία συγκρίθηκαν αντιπαραβολικά με το ιατρικό ιστορικό 892 υγιών ατόμων, ώστε να εντοπιστούν πιθανές διαφορές μεταξύ των δύο.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 3 φορές μεγαλύτερος για τα άτομα που χρησιμοποιούσαν πολλές ώρες το κινητό τους, περίπου 900 ώρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για όσους έχουν κάνει το κινητό τηλέφωνο κομμάτι της ζωής τους αλλά και την ανάγκη να προστατεύσουμε τα μικρά παιδιά από την υπερβολική χρήση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτηρίζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως αυτά που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνο, «πιθανώς καρκινογόνα».

Οι Γάλλοι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι «δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για όλους όσους έχουν κινητό – ένα τηλεφώνημα δεν πρόκειται να κάνει κακό στην υγεία μας». Αναγνωρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να οριστεί ο ακριβής βαθμός «ασφαλούς χρήσης», ιδιαίτερα σε έναν τομέα που μεταβάλλεται και εξελίσσεται συνεχώς.

Για το λόγο αυτό, ζητούν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αντίκτυπος στην υγεία μας μακροπρόθεσμα.




ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου