Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Θα μας επιβάλλουν να παραδώσουμε και την φύλαξη των συνόρων μας;


"Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπό ευρωπαϊκή αιγίδα υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. "Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων", είπε, ενώ μόλις προχθές η Κομισιόν είχε διαψεύσει ότι ζητά να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο. Χθες όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ανατροπή παραδεχόμενος ότι η ΕΕ επιθυμεί την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Από την πλευρά της – προς το παρόν τουλάχιστον – η ελληνική πλευρά απορρίπτει κάθε τέτοια συζήτηση. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε και ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται:
«Ναι» σε πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης οργανωμένα, σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή, αλλά ούτε συζήτηση για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

«Η Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Κούτρας «η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο Πολεμικό της Ναυτικό ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση».

Ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, όπως υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι τα θέματα μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που θεωρεί αναγκαία η Ελλάδα, η οποία «με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Το πρόβλημα όμως αφού ανακύπτει είναι υπάρχον. Και τόσο η εξάρτηση της χώρας μας από τις δομές της ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και το “παρελθόν” της κυβέρνησης Τσίπρα (αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων) όσον αφορά στην στάση τους έναντι των Ευρωπαίων θα πρέπει να προκαλούν προβληματισμό. Και σίγουρα οι όποιες δηλώσεις στο εσωτερικό δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζουν.



Δημήτρης Παπαγεωργίου


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου