Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

NASA: Ο Πλούτωνας είναι ένας ζωντανός κόσμος


Μετά τη σπουδαία ανακάλυψη του τρεχούμενου νερού στον πλανήτη Αρη, η NASA αναμένεται την Πέμπτη να προχωρήσει σε μία ακόμα ανακοίνωση που αυτή τη φορά έχει σχέση με τον πλανήτη Πλούτωνα.

Αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίας υψηλής ευκρίνειας του Πλούτωνα από το διαστημόπλοιο New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εκτοξεύθηκε για να μελετήσει τον πλανήτη, ο επικεφαλής της αποστολής Δρ. Άλαν Στερν ανακοίνωσε πως η NASA θα ανακοινώσει μία «εκπληκτική» ανακάλυψη.


Ο Στερν, όπως αναφέρει ο Independent πρόσθεσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος δεν του επιτρέπει να πει πολλά και έτσι περιορίστηκε στον χαρακτηρισμό «εκπληκτική» όταν αναφέρθηκε στην ανακάλυψη των επιστημόνων.

«Αυτός ο κόσμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν καιρικές συνθήκες, έχει ομίχλη στην ατμόσφαιρα, ενεργή γεωλογία…», δήλωσε ο καθηγητής σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως στην περίπτωση του τρεχούμενου νερού στον Άρη, και σε αυτή του Πλούτωνα η NASA έχει αποκαλύψει ελάχιστα, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα θα μπορούσε να πρόκειται για τον εντοπισμό «μίας πλανητικής κηλίδας (planetary stain) ή ενός συγκεκριμένου τύπου ορυκτού».

Την ίδια ώρα, μία ακόμα θεωρία γύρω από την ανακάλυψη του New Horizons, το οποίο εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ προσεγγίζοντας τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015, αφορά στην ύπαρξη παγωμένου ωκεανού κάτω από την πλανητική επιφάνεια.

Θεωρητικά, όπως επισημαίνει η βρετανική Mirror, το παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα θα μπορούσε να μετατοπιστεί και να προκαλέσει ρωγμή στο έδαφος, οδηγώντας στο σχηματισμό «κρύων ηφαιστείων» στην επιφάνεια.

Μετά την καλύτερη αποτύπωση του πλανήτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο καθηγητής Μπράιαν Κοξ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, που σημαίνει πως «αν είναι σωστή η εκτίμησή μας για τη ζωή στη Γη, θα μπορούσαν να υπάρχουν ζωντανά όντα εκεί».

Άλλωστε, στις εικόνες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες έφτασαν από το σημείο καθώς και από τους δορυφόρους του πλανήτη, Χάρων και Ύδρα, διακρίνονται όρη που φτάνουν σε ύψος τα 3.300 χιλιάδες μέτρα, τα οποία σχηματίστηκαν πιθανώς πριν από 100 εκατ. χρόνια.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, εκτιμούν ότι το υλικό αυτό αποδεικνύει τη γεωλογική δραστηριότητα στον μικρό πλανήτη, αλλάζοντας τα δεδομένα, αφού σε αντίθεση με τους παγωμένους δορυφόρους άλλων γιγάντιων πλανητών, ο Πλούτωνας δεν θερμαίνεται από την έλξη της βαρύτητας ενός μεγαλύτερου πλανητικού σώματος. Κατά συνέπεια, η γεωλογική δραστηριότητα πρέπει να ενεργοποιείται από κάποιο άλλο φαινόμενο που παραμένει άγνωστο.

«Βλέπουμε παγωμένο νερό στον Πλούτωνα για πρώτη φορά. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το νερό υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα», είχε αναφέρει ο καθηγητής Κοξ.

Εντούτοις, είχε επισημάνει πως ακόμα και αν υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη αυτό το στοιχείο δεν επαρκεί για να ξεκινήσει η ζωή στον Πλούτωνα.

Σύμφωνα, πάντως, με άλλα σενάρια ενδέχεται οι επιστήμονες να ανακοινώσουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει «εξωγήινη ζωή».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου