Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ρωσία και Ευρώπη μαζί στη Σελήνη


Η Ρωσία και η Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχεδιάζουν μια κοινή αποστολή στο διάστημα, για να αναζητήσουν νερό στη Σελήνη


Μπορεί οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι κάπως τεταμένες τον τελευταίο καιρό, όσον αφορά τα γήινα θέματα, αλλά όταν πρόκειται για το διάστημα, φαίνεται πως τα εμπόδια κάμπτονται.

Κοντά στο 2020, η ρώσικη διαστημική υπηρεσία Roscosmos και η ευρωπαϊκή εταιρεία διαστήματος ESA, σχεδιάζουν μια από κοινού αποστολή, η οποία προσωρινά έχει χαρακτηριστεί ως Lunar 27, στόχος της οποίας είναι η αναζήτηση νερού στη Σελήνη.

Η αρχική αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη, αλλά αν τελικά βρεθεί νερό, μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης, η οποία θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για διαστημικά ταξίδια με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Η NASA δε συμμετέχει στη συγκεκριμένη συνεργασία, έχει όμως προγραμματίσει αποστολές με προορισμό τη Σελήνη. Μια από αυτές θα βασιστεί σε πολύ μικρούς δορυφόρους, οι οποίοι θα μπουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα έχουν τα κατάλληλα όργανα για να ανιχνεύσουν την επιφάνεια της.

Το νερό, αποτελούμενο από υδρογόνο και οξυγόνο, μπορεί εύκολα να διασπαστεί και το υδρογόνο να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πυραύλους που θα ταξιδέψουν προς τον Άρη. Να θυμίσουμε ότι η μόνη χώρα μέχρι τώρα που έχει στείλει ανθρώπους στη Σελήνη είναι οι ΗΠΑ και αυτό συνέβη πριν από 43 χρόνια.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου