Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

«Ηφαίστειο» οι ρωσοτουρκικές σχέσεις


Οι απόψεις διίστανται στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου για το εάν τελικά η ρωσική εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο «βολεύει» ή «ενοχλεί» τους Αμερικανούς.

Μελετώντας δεδομένα και διαθέσεις, άλλοι βλέπουν να αναδύεται ένα νέο ψυχροπολεμικό μέτωπο αντιπαράθεσης στο δίπολο Μόσχας-Ουάσιγκτον, και άλλοι να ανοίγει μέσα από τις εντάσεις σταδιακά ο δρόμος για τη διαμόρφωση μιας νέας, κοινά (ή μάλλον αναγκαστικά) αποδεκτής ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν την ανατροπή του Ασαντ, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία. Πολεμούν από αέρος και «δια αντιπροσώπου», χωρίς ωστόσο να καταγράφουν τις επιθυμητές νίκες στο έδαφος. Οι Ρώσοι, από την άλλη, θέλουν την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία και μπορούν να επέμβουν πιο δραστικά στο συριακό έδαφος καθώς διατηρούν εκεί στρατιωτικές βάσεις (Ταρτούς, Λατάκια), οπλικά συστήματα και περίπου 1.700 στρατιώτες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή» με τις ΗΠΑ, ενώ μερίδα αναλυτών αφήνει να εννοηθεί ότι οι αμερικανορωσικές επαφές είναι πιο «βαθιές» από όσο θα περίμενε κανείς διαβάζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον.


Ρώσος στρατιωτικός προετοιμάζει το μαχητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την επιχείρηση κατά στόχων στη Συρία


Εντονη διαμαρτυρία

Εκεί ωστόσο που πραγματικά δείχνει να κλιμακώνεται η ένταση είναι μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας (δύο χωρών που υπενθυμίζεται ότι διατηρούν στενούς ενεργειακούς δεσμούς). Η τουρκική κυβέρνηση κλήτευσε χθες τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ, στον οποίο «διαμαρτυρήθηκε έντονα». Αφορμή: οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Πραγματική αιτία: η πλήρης στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι Ρώσοι στον «εχθρό» της Αγκυρας, Ασαντ.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, φέρεται να δικαιολόγησε τις παραβιάσεις μιλώντας για «σφάλμα στην πλοήγηση, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί». Οι Τούρκοι ωστόσο βρίσκονται ήδη στα κεραμίδια καταλογίζοντας στη Ρωσία «σοβαρότατο λάθος» και απειλώντας με αντίποινα. «Θα κινηθούμε ενάντια σε οιονδήποτε παραβιάζει τα τουρκικά σύνορα, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα πουλί», διακήρυξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «HaberTurk». Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία και το Ιράν, που δυστυχώς στηρίζουν την κρατική τρομοκρατία του Ασαντ, θα κριθούν από την Ιστορία». Σύσσωμη η τουρκική ηγεσία κατηγορεί τη Μόσχα ότι «κλιμακώνει την κρίση στη Συρία».

Υπενθυμίζεται ότι ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία το Σάββατο, προτού αναχαιτιστεί από δύο τουρκικά F-16, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και την Κυριακή όταν ρωσικό ή συριακό αεροσκάφος τύπου MiG-29 «παρενόχλησε» δύο τουρκικά μαχητικά.



Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Για το θέμα των ρωσικών παραβιάσεων συγκλήθηκε μάλιστα χθες εκτάκτως σύνοδος του ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, και να καταγγέλλει ότι με τις ενέργειές της η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον μετριοπαθών ομάδων στη Συρία, κλιμακώνει τον εμφύλιο πόλεμο», ενώ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις κινήσεις της Μόσχας «τα κίνητρα της οποίας δεν περιορίζονται στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών».

Πίσω στη Δαμασκό ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ήδη πανηγυρίζει. «Η συμμαχία ανάμεσα στη Ρωσία, τη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν πρέπει να επιτύχει... και οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Ασαντ μιλώντας στην κρατική ιρανική τηλεόραση.



ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ: Επικήρυξαν τους Ρώσους στρατιώτες

Αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη έως το τέλος, οι τζιχαντιστές που πολεμούν στο έδαφος της Συρίας στρέφουν τώρα τα πυρά τους ενάντια στη Ρωσία. Το μέτωπο Αλ Νούσρα, που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή περίπου 20.000 ευρώ σε όποιον απαγάγει και του παραδώσει έναν ή περισσότερους Ρώσους στρατιώτες. Οι «Times» του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου 1.700 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Συρία.

Η Μόσχα από την πλευρά της συνεχίζει να σφυροκοπεί στόχους κυρίως στα βόρεια και δυτικά της Συρίας.



Στόχοι άμαχοι

«Σκοπός των επιχειρήσεών μας είναι η παροχή υποστήριξης στην επίθεση του συριακού στρατού (σ.σ.: των δυνάμεων του Ασαντ) στον αγώνα του κατά των τρομοκρατικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ κατηγορούσε τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει αμάχους και δυνάμεις της υποστηριζόμενης από τη Δύση μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πίσω στο συριακό έδαφος 41 οργανώσεις και ομάδες ανταρτών, πολλές εκ των οποίων εντάσσονται υπό την ομπρέλα του υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού, κάλεσαν χθες με κοινή τους ανακοίνωση τον αραβικό κόσμο να συνασπιστεί ενάντια στη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν που έχει βάλει στόχο να «καταλάβει» τη Συρία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου