Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η Τουρκία θα γίνει αφορμή για παγκόσμια σύρραξη;


Σε τεντωμένο σχοινί η σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ


Τελικά το καζάνι της Μέσης Ανατολής δεν βρίσκεται σε σημείο βρασμού, αλλά πλησιάζει πλέον επικίνδυνα το σημείο της... έκρηξης. Κι αυτό, επειδή μετά την "είσοδο" της Ρωσίας στο πλευρό του Άσσαντ στον πόλεμο κατά τον τζιχαντιστών φαίνεται πως μπαίνουν τόσο η Κίνα όσο και η Βόρεια Κορέα (εάν επαληθευτούν σχετικές πληροφορίες).

Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι η Τουρκία να παίρνει τη θέση της "αλεπούς που πιάστηκε στην παγίδα". Και, δυστυχώς, κανείς δεν φαίνεται ικανός να προβλέψει τις αντιδράσεις τόσο της Δύσης, όσο κυρίως, της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν που βλέπει όλα τα μέτωπα να καταρρέουν και την Τουρκία να μετατρέπεται σε "σκιάχτρο" που το εμπαίζουν Ρώσοι και Κινέζοι, ενώ σημειώνονται συνεχείς συναντήσεις ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών με τουρκικά μαχητικά που αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά στην υπεροπλία και την αποφασιστικότητα των ρώσων πιλότων.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δείχνουν απρόθυμες (εδώ και χρόνια) να εμπλακούν άμεσα σε μία διαμάχη  ή και σε έναν πόλεμο για τον οποίο η αμερικανική πολιτική (και οι διάφορες υπηρεσίες) φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης. Αυτή η αδράνεια της Ουάσιγκτον, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιστροφή στις ΗΠΑ νεκρών αμερικανών στρατιωτών, φαίνεται πως γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Μόσχα (και το Πεκίνο), στον χώρο ο οποίος επιλέχθηκε να καθορίσει τις παγκόσμιες δυνάμεις γεωπολιτικής ισχύος για τα επόμενα 100 χρόνια. Δυστυχώς, για την Τουρκία, επέλεξε να συμμετέχει ενεργά σε μία πολύ "βρώμικη δουλειά", ευελπιστώντας πως θα μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη και έχει βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα" κινδυνεύοντας να χάσει όχι μόνο το κύρος της, αλλά και μέρος των εδαφών της (βλ. Κούρδοι), που θα την οδηγήσει σε μία καταστροφή πρωτοφανούς μεγέθους.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να διερωτηθούμε: Άραγε, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να "πιέσει" την Μόσχα μέσω ενός κλεισίματος των Στενών του Βοσπόρου, προκειμένου να διακόψει τις διαδρομές των ρωσικών πολεμικών πλοίων ή, θα επιχειρήσει να βάλει στο "παιχνίδι" το ΝΑΤΟ (του οποίου είναι κράτος-μέλος) μέσω μίας θανατηφόρας εμπλοκής με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη;



Οι ρωσικές παραβιάσεις "έστησαν" άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Με μία παραβίαση που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έγινε στον εναέριο χώρο της από ρωσικό μαχητικό το NATO συγκαλεί άτυπη σύνοδο των εκπροσώπων των 28 χωρών - μελών του NATO στις Βρυξέλλες.

Η είδηση για την άτυπη σύνοδο διέρρευσε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, συνεπώς ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη για το μέγεθος της υποκρισίας του NATO.

Η Άγκυρα κάλεσε περισσότερες από μία φορές τον πρεσβευτή της Ρωσίας να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση και ότι ο τελευταίος έκανε λόγο για λάθος, το οποίο δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία σήμερα, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, να μην "χάσει τη φιλία της Τουρκίας".

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τις εξηγήσεις της Μόσχας, η οποία υποστήριξε ότι τα μαχητικά της παραβίασαν κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η παραβίαση του εναερίου χώρου της Τουρκίας δεν έγινε από λάθος και εξέφρασε ήδη την έντονη ανησυχία της για τις ρωσικές κινήσεις.




Ο Τζον Κέρι δικαιώνει εκ των προτέρων μία κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία

Δίκιο θα είχε η Τουρκία εάν κατέρριπτε το ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε τον «εναέριο χώρο» της, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων για τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν (σ.σ.: τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας) να καταρριφθούν» δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τη Χιλή όπου βρίσκεται, υπογραμμίζοντας ότι η ένταση μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή.

Εξάλλου, όπως γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, και «στο παρελθόν η Τουρκία έχει καταρρίψει αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της».



Πληροφορίες από OnAlert και PontosNews

"Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου