Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΝΑΤΟ: Ανησυχητική κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία


Για «ανησυχητική κλιμάκωση» της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία της στην Κασπία Θάλασσα έπληξαν τη νύχτα στόχους του Ισλαμικού κράτους.

«Στη Συρία παρακολουθούμε μία ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αναλύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο συγκεκριμένο με τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναερίου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά αεροσκάφη. Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία παραμένει «σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές».

Σημείωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να υπερασπισθεί τη συμμαχική του χώρα στη νότια πτέρυγά του, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπισθεί τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη απαντήσει αυξάνοντας την ικανότητα, την ετοιμότητα ανάπτυξης δυνάμεων, και στη νότια πτέρυγα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας», διαμήνυσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας αποτελούν «λόγους ανησυχίας».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε παράλληλα ότι «υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία».

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν προγραμματισμένη, αλλά λόγω των εξελίξεων αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του πολέμου στη Συρία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία στιγμή κατά την οποία η Μόσχα κλιμακώνει την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κυρίως παρέχοντας την αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη ώστε οι δυνάμεις του Άσαντ να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των δυνάμεων των Σύρων ανταρτών στην δυτική Συρία.

Η Ουάσιγκτον, επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επανέλαβε χθες ότι δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία στις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία, τις οποίες ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ χαρακτήρισε «θεμελιώδες σφάλμα».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου