Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πάπας Φραγκίσκος: Oλοι οι Χριστιανοί, έχουν εβραϊκές ρίζες!


Εβραίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη για την 50ή επέτειο της Nostra Aetate, μια εκδήλωση που ξεκίνησε από τον Πάπα Παύλο VI η οποία οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Εβραίων και Καθολικών.

"Ναι στην εκ νέου ανακάλυψη των εβραϊκών καταβολών του Χριστιανισμού. Όχι στον αντισημιτισμό", δήλωσε ο Πάπας σε ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Αργότερα, ο Francis είπε, «Από την εποχή της Nostra Aetate, η αδιαφορία και η αντιπολίτευση έχουν μετατραπεί σε συνεργασία και καλή θέληση. Εχθροί και ξένοι έγιναν φίλοι και αδέλφια. "

Το έγγραφο ορόσημο εγκαινίασε ιστορικές αλλαγές στις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τις άλλες θρησκείες. Περίπου το ένα τρίτο του εγγράφου - απορρίπτει την κατηγορία, εναντίον του συνόλου των Εβραίων, ότι είναι ένοχοι για τη δολοφονία του Χριστού.

"Είναι αλήθεια ότι οι εβραϊκές αρχές και όσοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους πίεσαν για το θάνατο του Χριστού, όμως ότι συνέβη κι οδήγησε στο Πάθος Του, δεν μπορεί να χρεωθεί εναντίον όλων των Εβραίων, χωρίς διάκριση κι ούτε εναντίον των Εβραίων του σήμερα ... Παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία είναι ο νέος λαός του Θεού, δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται οι Εβραίοι ως απορριφθέντες ή καταραμένοι από τον Θεό, σαν αυτό που ακολουθείται από την Αγία Γραφή" αναφέρει το έγγραφο.

"Η επίθεση κατά των Εβραίων είναι αντισημιτισμός, αλλά και η ολοκληρωτική επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ είναι επίσης αντισημιτισμός. Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και για πολιτικά ζητήματα, αλλά το κράτος του Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπάρχει με ασφάλεια και ευημερία", είπε ο Πάπας Francis.

Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη όπου υμνεί το έγγραφο πως έχει "μεταμορφώσει τις σχέσεις Καθολικών-Εβραίων."

"Η κατακερματισμένη ανθρωπότητα, η δυσπιστία και η περηφάνια έχουν ξεπεραστεί χάρη στο Πνεύμα του Παντοδύναμου Θεού, με τέτοιο τρόπο που η εμπιστοσύνη και η αδελφοσύνη μεταξύ μας να αυξάνονται. Δεν είμαστε ξένοι πια, αλλά φίλοι, αδερφοί και αδελφές. Ακόμη και με διαφορετικές προοπτικές, ομολογούμε ένα Θεό, τον Δημιουργό του Σύμπαντος και τον Κύριο της ιστορίας, που με την απέραντη καλοσύνη και τη σοφία του, ευλογεί πάντα τη δέσμευσή μας για διάλογο."

"Οι Χριστιανοί, όλοι οι Χριστιανοί, έχουν εβραϊκές ρίζες," ο Πάπας υποστήριξε. «Οι χριστιανικές ομολογίες βρίσκουν την ενότητά τους στο Χριστό, ο Ιουδαϊσμός βρίσκει την ενότητά του στην Τορά. Οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Λόγος του Θεού κι έγινε σάρκα στον κόσμο, για τους Εβραίους ο Λόγος του Θεού είναι παρών πάνω απ 'όλα στην Τορά. "

Εβραίοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο επαίνεσαν τις αλλαγές που προκάλεσε κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

"Κατά τη διάρκεια αυτών των 50 χρόνων έχουν υπάρξει πολλές διαφορετικές χειρονομίες από τους Πάπες Ιωάννη XXIII και κυρίως τον Ιωάννη Παύλο Β και τον Francis για τον εβραϊκό κόσμο, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εκπαίδευση του αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης," ανέφερε η Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ισπανίας σε δήλωσή της.

Ο ραβίνος Avi Shafran είπε ότι το έγγραφο «συνέβαλε πολύ στις καλές σχέσεις των καθολικών και των εβραίων σήμερα."

"Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς μίμηση, πενήντα χρόνια αργότερα, για κάποιες άλλες χριστιανικές ομάδες, καθώς και ορισμένες άλλες θρησκείες, να αποκηρύξουν την αιώνια μάστιγα του άσκοπου μίσους για τους Εβραίους."



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου