Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Όλο το σχέδιο για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες


Του Σπύρου Δημητρέλη


Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θέτει σύντομα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο περιλαμβάνει οκτώ παρεμβάσεις και στοχεύει στο να περάσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος όσο το δυνατόν περισσότερα εισοδήματα και να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η μη πληρωμή ΦΠΑ και η απόκρυψη εισοδήματος.


Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι:

- Η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών χρέωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με τους καταναλωτές.

- Η υποχρεωτική πληρωμή με πλαστικό χρήμα συναλλαγών πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 50 ευρώ

- Η ουσιαστική διατήρηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών που ισχύουν σήμερα. Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερα μετρητά από ένα όριο και πάνω (π.χ. 500 ευρώ την εβδομάδα)

- Η μείωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών POS για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Στόχος είναι η απόκτηση συσκευών να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να μειωθούν δραστικά οι προμήθειες ανά συναλλαγή που χρεώνουν οι τράπεζες και σήμερα ανέρχονται ακόμη και στο 2%.

- Το άνοιγμα ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που εισπράττουν από τη χρέωση καρτών των πελατών τους. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος για χρέη προς τράπεζες ή ιδιώτες και το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι άμεση παρακράτηση ΦΠΑ από την εφορία.

- Η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες που πληρώνονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών,

- Οι κληρώσεις ακινήτων για όσους φορολογούμενους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα

- Η παροχή έκπτωσης φόρου από τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους μόνο εφόσον οι σχετικές πληρωμές γίνονται με πλαστικό χρήμα (π.χ. γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ)


Να σημειωθεί ότι για την προμήθεια των POS το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να συμμετάσχουν και ξένες τράπεζες. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο πρόκειται να μειωθεί σημαντικά το κόστος για την αγορά των περισσότερων από μισό εκατομμύριο συσκευών που θα χρειαστούν για να γεμίσει η αγορά από σημεία ηλεκτρονικής χρέωσης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου