Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Προκαλεί ο Γκουέφσκι: Είμαστε «Μακεδόνες», ομιλούμε τη «μακεδονική»


Ως ευθεία πρόκληση προς τις ελληνικές διπλωματικές θέσεις εκλαμβάνεται η επιμονή του προέδρου της πΓΔΜ, Νίκολα Γκουέφσκι από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να περιγράφει τις θέσεις του για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Ο κ. Γκρουέφσκι υπογράμμισε μεν ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κατά την περιγραφή των θέσεων ωστόσο της κυβέρνησής του εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά αμετακίνητος στις θέσεις του που εξυπηρετούν την προσπάθεια τόνωσης μίας επίπλαστης εθνικής ταυτότητας.

«Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε «Μακεδόνες», ομιλούμε τη «μακεδονική» γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας»» υπογράμμισε ο Γκρουέφσκι.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να παραστεί στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα Σκόπια συμμετείχαν με την συνταγματική τους ονομασία ως «Μακεδονία» και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα είχε δικαίωμα παρέμβασης, γεγονός που θα προκαλούσε ουσιαστικά αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» δια της πλαγίου.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη από την ελληνική αντιπροσωπεία, η αποχή του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου