Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά παράνομη μεταφορά δεδομένων μέσω Facebook από την ΕΕ στις ΗΠΑ


Έρευνα για το κατά πόσο η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε σε μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρώπη στην Αμερική ξεκινά δικαστήριο της Ιρλανδίας


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας διέταξε σήμερα τη διενέργεια έρευνας για τη μεταφορά μέσω Facebook δεδομένων χρηστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά ιδιωτικά στοιχεία προστατεύονται κατάλληλα.

Το δικαστήριο διέταξε τον Ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων να διενεργήσει την έρευνα έπειτα από μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ) πριν από δύο εβδομάδες που απέρριψε τη συμφωνία Ασφαλούς Λιμένα η οποία επέτρεψε την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.



Προσφυγή Αυστριακού φοιτητή κατά της Facebook

Τόσο η απόφαση του ECJ όσο και η σημερινή είναι αποτέλεσμα της προσφυγής ενός αυστριακού φοιτητή Νομικής, του Μαξ Σρεμς, η οποία κατατέθηκε έπειτα από τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2013 για το πρόγραμμα Prism της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο επέτρεψε στις αρχές να συλλέξουν ιδιωτικές πληροφορίες απευθείας από εταιρίες τεχνολογίας όπως οι Facebook και Google.

Η αρχική προσφυγή κατατέθηκε στην Ιρλανδία επειδή η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook βρίσκεται στο Δουβλίνο και υπόκειται στην εποπτεία του Ιρλανδού Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο. Η σημερινή απόφαση ανατρέπει την αρχική άρνηση του επιτρόπου να διενεργήσει έρευνα.

"Ο πελάτης μου θα διερευνήσει τώρα το ζήτημα… με όλη την αρμόζουσα προσοχή", δήλωσε ο Πολ Άντονι ΜακΝτέρμοτ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων (DPC), στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο. Ο δικαστής επιδίκασε δικαστικά έξοδα υπέρ του Σρεμς.



To Facebook θα συμμετάσχει σε κάθε έρευνα

Το Facebook θα "εμπλακεί εποικοδομητικά" σε οποιαδήποτε έρευνα, δήλωσε στο δικαστήριο η δικηγόρος της εταιρίας Ρόσα Φάνινγκ.

Η απόφαση του ECJ προκάλεσε σε χιλιάδες εταιρίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης νομική αβεβαιότητα για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες για το μισθολόγιο και τους ανθρώπινους πόρους καθώς και δεδομένα που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακή διαφήμιση, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τεχνολογικές εταιρίες.



Τι προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ

Βάσει του νόμου για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ, οι εταιρίες δεν μπορούν να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα των πολιτών της ΕΕ σε χώρες εκτός της Ένωσης οι οποίες θεωρείται πως δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις προστασίας ιδιωτικών στοιχείων.

Το Facebook έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη ότι παρέχει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ πρόσβαση "από την πίσω πόρτα" στους εξυπηρετητές του και υποστηρίζει πως οι διαδικασίες μεταφοράς δεδομένων έχουν ήδη εξεταστεί από τον ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου