Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε ο διαθρησκειακός διάλογος Ιουδαϊσμού – Ορθοδοξίας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη ο διαθρησκειακός διάλογος και το συνέδριο μεταξύ διακεκριμένων Εβραίων και Ορθόδοξων Χριστιανών πνευματικών ηγετών σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οικία της Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρίας Ιρίτ Μπεν Άμπα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι συντονιστές του διαλόγου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ και ο Σοφολογιότατος Ραβίνος David Rosen, Διευθυντής Διαθρησκειακών Θεμάτων της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (ΑJC-American Jewish Committee) παρουσία πολλών Ραβίνων, κληρικών, βουλευτών, πρεσβευτών, ακαδημαϊκών και άλλων σημαντικών προσκεκλημένων.

Οι εκπρόσωποι των δύο θρησκειών συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα με θέμα: «Πνευματικά Κέντρα και Διασπορά» (Spiritual Centers and Diasporas), όπου είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν κοινά ζητήματα στις Ορθόδοξες και Εβραϊκές παραδόσεις, αγγίζοντας θέματα όπως είναι η θρησκεία, η ιστορία, η κοινωνία, η ταυτότητα και η Διασπορά με στόχο την προώθηση της φιλίας, της αλληλοκατανόησης και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee-AJC) στο πλαίσιο της 25ης Επετείου των Πλήρων Διπλωματικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος καθώς και σημαντικοί Ραβίνοι από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελβετία μαζί με υψηλόβαθμους Ορθόδοξους κληρικούς από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ρουμανία, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ρωσία.

Το Κοινό Ανακοινωθέν το οποίο αναγνώστηκε στην οικία της Ισραηλινής Πρέσβεως αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Η συνάντηση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την επιβεβαίωση των δεσμών φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας που σφυρηλατήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ της Ορθοδοξίας και του Ιουδαϊσμού και ειδικότερα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό την ηγεσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου».

Γίνεται επίσης αναφορά «στην δέσμευση για την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης» και την «απόρριψη κάθε μισαλλοδοξίας και ειδικότερα της βίας – ιδιαίτερα όταν αυτή ασκείται δυο όνομα της θρησκείας. Υπήρξε συνεπώς «δέσμευση για την καταπολέμηση κάθε αρνητικής προκατάληψης και διωγμών στο όνομα της θρησκείας».

Η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν Άμπα ευχαρίστησε τον Ραβίνο Rosen και τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ για την σημαντική πρωτοβουλία.

Υπογράμμισε την σημασία της διοργάνωσης καθώς η θρησκεία κατέχει κεντρικό ρόλο στις παραδόσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας.

Ο Ραβίνος Rosen και ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ αναφέρθηκαν στην μακρόχρονη φιλία τους και τις προσπάθειες που έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Εβραίων και Ορθοδόξων.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Γαλλίας τόνισε την σημασία του διαλόγου στην προώθηση της αλληλοκατανόησης και της ειρήνης.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Εμμανουήλ για τον διαθρησκειακό διάλογο και την «πνευματική διπλωματία» όπως την χαρακτήρισε, ο Ραβίνος Rosen δήλωσε ότι ως: «παιδιά του Αβραάμ στόχος μας είναι να ευλογήσουμε τον κόσμο, όμως πρώτα πρέπει να ευλογήσουμε ο ένας τον άλλον».

Πέρα από τους πνευματικούς ηγέτες, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές κκ. Κώστας Τσιάρας Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Χάρης Θεοχάρης , ο Γ.Γ του Ελληνικού ΥΠΕΞ, κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Μίνως Μωυσής, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Ραβίνος Αθηνών, Σοφολογιότατος, κ. Γκαμπριέλ Νεγκρίν, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και φίλοι του Ισραήλ.




*Στην φωτογραφία: διακρίνουμε την Πρέσβυ του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν –Άμπα καθισμένη ανάμεσα στον Ραβίνο David Rosen και τον Μητροπολίτη Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ. Πίσω οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι άλλοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου