Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κίνα: Το πιο ευαίσθητο «αυτί» του πλανήτη μας στην αναζήτηση ζωής στο σύμπαν


Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου


Όπως είναι προφανές η εκρηκτική άνοδος της Κινέζικης οικονομίας, οδηγεί την χώρα να θέλει να πρωταγωνιστήσει και σε τομείς που μέχρι σήμερα ανήκαν στην δικαιοδοσία πιο προηγμένων -τουλάχιστον θεωρητικά- χωρών.

Και το νέο ραδιοτηλεσκόπιο FAST που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο και αναμένεται να τελειώσει μέσα στο 2016 είναι μία ακόμα απόδειξη για το τεράστιο δυναμικό που έχει η κινέζικη οικονομία (και τεχνολογία) αυτή την εποχή.

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, αφού με διάμετρο του κεντρικού «δίσκου» στα 500 μέτρα θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το… μόλις 300 μέτρων διαμέτρου Arebico Observatory που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο και είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο του κόσμου.

Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερη η διάμετρός του, τόσο πιο ευαίσθητο είναι, έχοντας πλέον την δυνατότητα να πιάνει σήματα από πολύ πιο μακριά ή πολύ πιο χαμηλής έντασης από τα ήδη υπάρχοντα ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Nan Rendong, «ένα ραδιοτηλεσκόπιο είναι κάτι σαν ένα πολύ ευαίσθητο «αυτί» που πιάνει σήματα από πολύ μακριά, και τον παραμικρό θόρυβο από τις άκρες του σύμπαντος. Είναι σαν να προσπαθείς ν” ακούσεις ένα τζιτζίκι μέσα σε μια καταιγίδα»

Η κατασκευή του νέου ραδιοτηλεσκοπίου έχει και τεχνικό ενδιαφέρον καθώς δεν είναι στηριγμένο πάνω στην επιφάνεια της γης αλλά είναι ενσωματωμένο σε μία μικρή κοιλάδα. Ενώ βρίσκεται και αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεμβολές από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι έχουν ξεκινήσει την διαστημική τους «περιπέτεια» στα μέσα της δεκαετίας του 1990, βρίσκονται ήδη πολύ μπροστά, έχοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στείλει άνθρωπο σε τροχιά γύρω από την γη, ενώ τώρα σχεδιάζουν την δημιουργία ενός Διαστημικού Σταθμού αλλά και την αποστολή επανδρωμένης πτήσης στην Σελήνη (και τα δύο μέσα στην δεκαετία του 2020).

Η εξέλιξη του νέου ραδιοτηλεσκοπίου θα δώσει την δυνατότητα στους Κινέζους επιστήμονες να έχουν από πρώτο χέρι τις δικές τους πληροφορίες, ενώ θα αποτελέσουν και σημείο αναφοράς για πολλές άλλες χώρες που θα καταφεύγουν σ” αυτούς για να μάθουν τι… ακούγεται στις πιο μακρινές γειτονιές του σύμπαντος.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου