Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Θα αποικίσουμε άλλους πλανήτες, με την αποστολή ανθρώπινου DNA;


Οι άνθρωποι να αποικίσουν το διάστημα στέλνοντας το DNA σε μακρινούς πλανήτες και εκτυπώνοντας νέους "πολιτισμούς";  Επιστημονική φαντασία ή επιστημονικά εφικτό;

Μια θεωρία για το πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη είναι γνωστή ως πανσπερμία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζωή μπορεί να προέρχεται από αλλού στο σύμπαν, και όχι να προέρχεται άμεσα ή αποκλειστικά από τη Γη. Το πιο πιθανό, η ζωή στη Γη να προήλθε από αλλού και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί με την άφιξη  μετεωριτών, όπου οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί ήρθαν από το διάστημα στη Γη.



Η θεωρία μπορεί να ακούγεται απίθανη, αλλά δεν είναι εντελώς χωρίς προηγούμενο. Τον Μάιο η European Technology Exposure Facility (Eutef), που συνδέεται με την εξωτερική μονάδα του  Columbus στον ISS, απέδειξε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιζήσουν σε ένα διαπλανητικό ταξίδι από τη Γη στον Άρη, προτείνοντας ότι ένα ταξίδι μεγαλύτερο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν προτείνει την ύπαρξη μιας παραλλαγής της θεωρίας της πανσπερμίας γνωστή ως "τεχνητή πανσπερμία" ή "κατευθυνόμενη πανσπερμία". Αυτή η θεωρία αναφέρεται υποθετικά σε μια εσκεμμένη μεταφορά των μικροοργανισμών από το διάστημα, που εισήχθη στους πλανήτες σε όλο το σύμπαν. Ο Francis Crick HC, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, που το 1953 ανακάλυψε τη δομή του DNA, υποστηρίζει στο βιβλίο του "Life Itself,  ότι η ζωή στη Γη μεταφέρθηκε κυρίως πάνω στον πλανήτη μας από νοήμονα όντα με εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία, και αυτά τα όντα θα μπορούσαν να έχουν φέρει  τη ζωή σε «κάψουλες» στο μακρινό παρελθόν. Η  θεωρία των αρχαίων αστροναυτών;

Ιστορικά μιλώντας, ο Shklovskii και ο Sagan το 1966  και ο Crick και ο Orgel το 1973 υπέθεσαν ότι η ζωή στον πλανήτη μας θα μπορούσε να είχε σπαρθεί σκόπιμα από άλλους ευφυείς εξωγήινους πολιτισμούς.

Είναι δυνατόν να στείλουμε τη δικιά μας ζωή σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα ή στον γαλαξία; Σύμφωνα με αρκετούς μελετητές είναι κάτι που οι άνθρωποι είναι ικανοί να το πραγματοποιήσουν. Αλλά είναι ηθικά σωστό; Και ποιες είναι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο όντως να λειτουργήσει; Θα θεωρηθούμε ως "θεοί", από εκείνους που "εμείς" θα έχουμε δημιουργήσει;

Οι ερευνητές προτείνουν, με βάση το έργο επιστημόνων, να στείλουν ανθρώπους σε μορφή βακτηρίων σε άλλους κόσμους και στη συνέχεια να τους  "εκτυπώσουν", ακόμα μέσα από άγνωστες μεθόδους, ίσως με τη βοήθεια μηχανών. Σύμφωνα με τον μηχανικό της NASA Adam Seltzner, το καλύτερο μας στοίχημά για την εξερεύνηση του διαστήματος θα μπορούσε να είναι, να εκτυπωθούν οργανικοί άνθρωποι σε έναν άλλο πλανήτη. Έτσι θα αποικίσουμε άλλους κόσμους χωρίς την αποστολή αστροναυτών, μόνο με τα βακτήρια.

Πώς αυτά τα βακτήρια θα «μεταμορφωθούν» σε ανθρώπινα όντα είναι ένα θέμα συζήτησης. Μπορούν να αφεθούν στην καλή πίστη της "φυσικής εξέλιξης" ή θα μπορούσαν να βοηθηθούν από μηχανήματα που θα τα βοηθήσουν να γίνουν άνθρωποι, όπως τους ξέρουμε.

Μηχανές που θα «βοηθήσουν» στη δημιουργία της ζωής θα είναι η καλύτερη ιδέα. Αφού τα βακτήρια φτάσουν σε ένα φεγγάρι ή πλανήτη που έχουμε ως στόχο να αποικίσουν, αυτές οι μηχανές θα έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την τεχνολογία για την κατασκευή ενός γενετικά κατασκευασμένου ανθρώπου.
              

Το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν έστω σαν σκέψη  το ενδεχόμενο δημιουργίας ζωής σε άλλους πλανήτες, δημιουργώντας άνθρωπο κατ 'εικόνα και ομοίωση μας, μας κάνει να σκεφτούμε εκ νέου την καταγωγή μας και πως ο πολιτισμός μας δημιουργήθηκε.

Φαίνεται ότι μετά από όλα αυτά, ότι η θεωρία των αρχαίων αστροναυτών,  μπορεί να μην είναι και τόσο λάθος...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου