Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ο Ομπάμα παρουσίασε «σχέδιο καθαρής ενέργειας», συναντά αντιδράσεις


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τη Δευτέρα «το μεγαλύτερο, πιο σημαντικό βήμα» που έχουν κάνει ως σήμερα οι ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής, ένα Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας που επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μονάδες λιθάνθρακα.

Το σχέδιο είναι βασικό εργαλείο προκειμένου να μπορέσουν οι ΗΠΑ να πετύχουν τις δεσμεύσεις τους ενόψει της Συνόδου του Παρισιού στα τέλη του χρόνου, οπότε η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η πρωτοβουλία Ομπάμα συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς και το λόμπι των ορυκτών καυσίμων.

Ο κανονισμός αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση που να αποτελεί απειλή «για το μέλλον μας και τις μελλοντικές γενιές» από την κλιματική αλλαγή.

«Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής είναι η μεγαλύτερη πηγή επιβλαβούς ρύπανση από άνθρακα [...] Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρχαν όρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τις ποσότητες ρύπανσης που μπορούν να απελευθερώνουν στον αέρα» είχε δηλώσει την Κυριακή, στην πρώτη παρουσίαση του σχεδίου.

Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2022 και επομένως δεν θα εφαρμοστεί από τον ίδιο τον Ομπάμα, προβλέπει ότι μέχρι το 2030 οι εκπομπές άνθρακα από τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 32% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Οι νέος κανονισμός, αναφέρει το Reuters, ενθαρρύνει τις εταιρείες ενέργειας να επενδύσουν περισσότερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το μερίδιο του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή θα πέσει έτσι από το 39% το 2014 στο 27% το 2030. Αντίστοιχα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών θα ανέβει από το 22 στο 28 τοις εκατό. Σήμερα, την πίτα συμπληρώνουν το φυσικό αέριο με 30% και η πυρηνική ενέργεια με 20%.




Εμπόδια ενόψει

Από πέρυσι που παρουσιάστηκε το προσχέδιο της πρωτοβουλίας Ομπάμα, αρκετές πολιτείες συντάχθηκαν με τη βιομηχανία ενέργειας υποστηρίζοντας ότι τα νέα όρια θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και σε μείωση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού δικτύου λόγω αυξημένης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει προσφυγές στα ομοσπονδιακά εργαστήρια, όπως αυτή που έχει προαναγγείλει ο Εθνικός Μεταλλευτικός Σύνδεσμος.

Το σχέδιο πάντως περιλαμβάνει μέτρα που θα «μειώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος», απαντώντας στις επικρίσεις για το οικονομικό βάρος του σχεδίου στις ασθενέστερες ομάδες.

Ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Τζεμπ Μπους έσπευσε την Κυριακή να απορρίψει το σχέδιο με το επιχείρημα ότι «αμέτρητοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν για όλους».

Από την άλλη, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι θα «υπερασπιστεί» το σχέδιο Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας είναι βασικό εργαλείο προκειμένου να υλοποιήσουν οι ΗΠΑ τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του έτους, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 26 με 28 τοις εκατό χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2025.

Στόχος της συνόδου είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα περιόριζε στους δύο βαθμούς την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου