Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Παγκόσμιος τρόμος...


Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που όλοι έλεγαν πως η Κίνα είναι η νέα παγκόσμια υπερδύναμη με τα ΜΜΕ να αναφέρονται με βαρύγδουπους τίτλους όπως «η Κίνα αγοράζει τον κόσμο» ή ο «ασιατικός δράκος δείχνει τα δόντια του», για τον ασιατικό γίγαντα.

Η Κίνα συνεχίζει να προκαλεί τον φόβο αλλά από μια άλλη σκοπιά. Σύμφωνα με αναλύσεις η φθίνουσα κινεζική οικονομία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική απειλή, μετά την Ελλάδα. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπουν σύννεφα στην τεράστια αυτή αγορά, που έως και πέρυσι έδινε ώθηση στην κερδοφορία τους.

Η Κίνα αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – τα οποία όμως δεν θεωρούνται αξιόπιστα. Οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν υποχωρήσει κοντά στο 3,5% και όχι λίγο κάτω από το 7%, όπως υποστηρίζει το Πεκίνο.

Η ταχεία επιβράδυνση έχει εξήγηση: Το Πεκίνο επιχειρεί μία στροφή σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται στον κατασκευαστικό κλάδο και στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά στις υπηρεσίες, ενώ βλέπει την αγορά ακινήτων να αποθερμαίνεται απότομα. Εχει παράλληλα να αντιμετωπίσει το παραφουσκωμένο χρέος των τοπικών κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και μία πρωτοφανή αιμορραγία της κινεζικής αγοράς μετοχών. Περισσότερα από 3,5 τρισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από τα τέλη Ιουνίου.

Είναι αυτό το τέλος μιας υπερδύναμης; Και αν ναι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία; Ο καιρός θα δείξει...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου