Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην επιστήμη της διατροφής


Οι εξελίξεις στον χώρο της διατροφής είναι ραγδαίες, σε σημείο που η διατροφή μας σήμερα, δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας ακόμα και έναν αιώνα πριν. Η τεχνολογία εισήγαγε στα σύγχρονα τρόφιμα, υλικά και τεχνικές που θεωρούνταν αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας κάποτε. Ίσως κάπου να το παρακάναμε λίγο, εφόσον η επέμβασή μας στην παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση των τροφίμων ξέφυγε σε κάποιες περιπτώσεις από τα όρια και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ποιότητα της καθημερινής μας διατροφής και συνεπώς η ίδια η φυσική μας κατάσταση.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, την άνοδο της παχυσαρκίας ως τη Νο1 αιτία θανάτων, καθώς σχετίζεται με τις ασθένειες που μαστίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όπως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος, το άσθμα, η άπνοια ύπνου, οι αναπαραγωγικές επιπλοκές και οι ψυχολογικές διαταραχές. Ο οργανισμός μας, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στη νέα τάξη πραγμάτων που μας θέλει αντιμέτωπους με εκατομμύρια επιλογές διαφορετικών τροφίμων πολλά από τα οποία είναι βλαβερά, υψηλής θερμιδικής αξίας και ιδιαίτερα χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Ο κώδωνας κινδύνου έχει σημάνει παγκοσμίως γύρω από τη διατροφή και τη διαιτολογία και έχει οδηγήσει σε κάποια ενδιαφέροντα εγχειρήματα κυβερνήσεων, αλλά και εγχειρήματα της επιχειρηματικής κοινότητας ώστε, να «απαντήσουν» σε αυτή τη θλιβερή τάση που δείχνει να μην κοπάζει εύκολα. Για παράδειγμα, το US Food & Drug Administration των ΗΠΑ σκοπεύει μέσα στον επόμενο χρόνο να ανανεώσει την ένδειξη της ατομικής μερίδας που αναγράφεται πάνω στα προϊόντα τροφίμων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, μειώνοντας την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία για καλύτερη καθοδήγηση των καταναλωτών. Επιπροσθέτως, η πρόσφατη απαγόρευση στις 16/6/2015 στις ΗΠΑ της χρήσης των μερικώς υδρογονωμένων λιπαρών που είναι η κύρια πηγή συνθετικών τρανς λιπαρών σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια των αρχών να προστατέψουν το καταναλωτικό κοινό που συχνά, είτε αγνοεί, είτε παραβλέπει τους κινδύνους από την κατανάλωση βλαβερών ουσιών.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής μας και συνεπώς της φυσικής μας κατάστασης είναι αυξανόμενη - ειδικά στις χώρες του δυτικού κόσμου - και αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση του κόστους της υγείας,  το οποίο πλέον δεν είναι διαχειρίσιμο από τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη στιγμή τον λογαριασμό και συνάμα να παραμένει βιώσιμο. Αυτό, έχει ωθήσει τους αρμόδιους φορείς να δώσουν κίνητρα στον κόσμο για προληπτικές εξετάσεις προκειμένου να αποφεύγονται, όσο το δυνατόν περισσότερο σοβαρές ασθένειες που επιδέχονται ακριβές θεραπείες και εξειδικευμένες επεμβάσεις και οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα.

Κάθε τί όμως έχει και την καλή του πλευρά. Οι τάσεις στη διατροφή μας είναι άλλο ένα σημείο που δεν έχει μείνει ανέπαφο από την επανάσταση του διαδικτύου καθώς, η πληροφορία που είναι διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο σε όλο τον κόσμο, είναι αστείρευτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ για τα ζητήματα που αφορούν στη διατροφή μας και να μπορούμε να κάνουμε προσωπικές επιλογές χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό. Η συνεχής ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού γύρω από τη διατροφή έχει επιφέρει «μπελάδες» στις εταιρείες τροφίμων που πλέον δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αντιθέτως, οφείλουν να αφουγκραστούν τις επιθυμίες των καταναλωτών και να καθοδηγηθούν από αυτές, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ευημερούν σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο που αριθμεί χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα τροφίμων στο portfolio της, δεσμεύθηκε στο άμεσο μέλλον να εξαλείψει τα σύνθετα πρόσθετα και τις χρωστικές από τα προϊόντα της.

Σε αυτόν τον συναρπαστικό και ολοένα εξελισσόμενο κλάδο της διατροφής και διαιτολογίας, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ προετοιμάζει τους αυριανούς επαγγελματίες με τα υψηλότερα πρότυπα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα που καλύπτουν πλήρως τις πτυχές και τις απαιτήσεις που έχει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων.

Το πρόγραμμα Διατροφή – Διαιτολογία διαρκεί 4 χρόνια και καλύπτει θέματα ανθρώπινης βιολογίας και συμπεριφοράς του υγιούς και κλινικού πληθυσμού, καθώς επίσης και θέματα τα οποία αφορούν τη χημική σύνθεση, ανάλυση και τον μεταβολισμό των τροφών. Το πρόγραμμα καλύπτει τις ποιοτικότερες των απαιτήσεων οι οποίες, καθορίζονται από εθνικά επαγγελματικά και επιστημονικά σώματα (Κύπρος, Ελλάδα) και διεθνή (EFAD - European Federation of the Associations of Dietitians, AND - Academy of Nutrition and Dietetics - USA, HCPC - Health and Care Professions Council - UK). Στη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, όπου συνεργάζονται με επαγγελματίες του χώρου και προετοιμάζονται καταλλήλως για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους επιλέγοντας διάφορες ειδικότητες σε Μεταπτυχιακό επίπεδο και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους  με διδακτορικές σπουδές.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου