Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

«The Martian»: Η ταινία-«προφητεία» του Ρίντλεϊ Σκοτ για την ύπαρξη νερού στον Άρη


Σύμπτωση η ανακοίνωση της NASA με την προβολή του φιλμ;


Οι ιστορικές ανακοινώσεις της NASA προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό, όμως ο Βρετανός σκηνοθέτης του «Alien», του «Blade Runner» και του «Προμηθέα» δεν... εξεπλάγη - Το είχα πει στη NASA ότι υπάρχει νερό στον «Κόκκινο Πλανήτη», δηλώνει


Υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη, που δεν αισθάνθηκε καμία έκπληξη με την ανακοίνωση της NASA, τη Δευτέρα, ότι βρέθηκε νερό στον Άρη, που κινητοποίησε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για τον επιτυχημένο Βρετανό σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ, που έχει σκηνοθετήσει ανεπανάληπτες κινηματογραφικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που έμειναν στην ιστορία των ταινιών επιστημονικής φαντασίας: «Alien», «Blade Runner», «Προμηθέας», αλλά και αριστουργήματα, όπως το «Θέλμα και Λουίζ» ή ο «Μονομάχος».



Η τελευταία όμως ταινία του Σκοτ, «Martian» (Άνθρωπος στον Άρη), η οποία στην Ελλάδα θα προβληθεί με τον τίτλο «Η Διάσωση», και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Οκτωβρίου, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, για το κατά πόσον ο σκηνοθέτης ήδη γνώριζε, δύο μήνες πριν την ανακάλυψη της NASA, ότι υπάρχει νερό στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεν είναι σύμπτωση η σχετική ανακοίνωση, που σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την προβολή της επίμαχης ταινίας.


Στην ταινία «Martian», κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι, που ενσαρκώνει ο Ματ Ντέιμον, εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του στον αφιλόξενο Κόκκινο πλανήτη, επειδή τον θεώρησαν νεκρό, μετά από μια σφοδρή καταιγίδα, ενώ εκείνος είναι ζωντανός και καλείται να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του για να επιβιώσει.

Στο μεταξύ, η NASA, σε συνεργασία με μια ομάδα διεθνών επιστημόνων, εργάζονται ακατάπαυστα για να κατορθώσουν να φέρουν τον Γουάτνι πίσω στη Γη.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ έδωσε συνέντευξη στο «Yahoo Moovies» και δήλωσε, ότι πράγματι, γνώριζε δύο μήνες πριν τη σχετική ανακοίνωση της NASA, πως στον Άρη υπάρχει νερό -μάλιστα, ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι οι επιστήμονες στη NASA, παρακινήθηκαν και εμπνεύστηκαν από την ταινία του, την οποία έχουν ήδη δει δύο φορές, ώστε να ερευνήσουν για νερό στον Άρη.


Ο Βρετανός σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όταν συνάντησα τους επιστήμονες στη NASA, μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Τους είπα ότι γνωρίζω πως υπάρχουν (στον Άρη), αυτοί οι τεράστιοι παγετώνες, ναι, αυτά τα τεράστια πράγματα, που καλύπτονται με σκόνη, πιστεύουμε ότι είναι πάγος. Και τους είπα: "Ουάου, μήπως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένας ωκεανός και τώρα θα ανακαλύψουμε πώς ήταν ο Άρης 750 εκατομμύρια χρόνια πριν, και αυτοί πήγαν. Έτσι πήγαν εκεί επάνω και το ανακάλυψαν».


Στη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης του «Martian» αποκάλυψε ότι, παρόλο που γνώριζε δύο μήνες πριν ότι υπάρχει νερό στον Άρη, δεν είχε χρόνο να το προσθέσει στην ταινία του.

Τη νέα ταινία του Σκοτ, «Martian», εκτός από τους επιστήμονες στη NASA, την έχουν ήδη δει και οι αστροναύτες που βρίσκονται στην Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πάντως, η εκπρόσωπος της NASA, Laurie Cantillo, αρνήθηκε, με σχετική δήλωσή της, ότι υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση για τη σύμπτωση της ανακοίνωσης για την εύρεση νερού στον Άρη με την προβολή της επίμαχης ταινίας.


Η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ βασίζεται στο best seller του συγγραφέα Άντι Γουίαρ, «Άνθρωπος στον Άρη», που εκδόθηκε το 2011.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου