Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Κύπρο πρότεινε να φτιάξει η Ρωσία! Ο ρόλος της Τουρκίας


Η Ρωσία πρότεινε στην Κύπρο να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η Τουρκία η οποία εχει συμφωνήσει με τη Ρωσία για τη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου “προσφέρεται” μετά από νερό να παρέχει και ενέργεια στην Κύπρο μέσω αγωγού!

Ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο», με τίτλο «Πυρηνικοί σταθμοί για παραγωγή ηλεκτρισμού», αναφέρει ότι η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom, η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου στη Μερσίνα, παρουσίασε χθες στο Υπουργείο Ενέργειας πρόγραμμα σε σχέση με την εκμετάλλευση πυρηνικής ενέργειας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών που θα λύσουν εντελώς το πρόβλημα της Κύπρου και δεν θα έχει πλέον εξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων που καθιστούν πανάκριβο τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.


Στην παρουσίαση οι εκπρόσωποι της Rosatom ανέφεραν ότι είναι σε θέση να εγγυηθούν μια τιμή €50 ανά MW για την παραγωγή από τους σταθμούς που κατασκευάζει, εφόσον ο πελάτης την επιλέξει και για τις υπηρεσίες μετά το πέρας των εργασιών. Σημειώνεται ότι στο κόστος ηλεκτρισμού στα 50€ ανά MW συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες.

Σήμερα το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ φθάνει τα €85 ανά MW. Οι μικρές μονάδες είναι των 40 μεγαβάτ, ενώ αντίθετα στο σταθμό στο Άκκουγιου ο κάθε αντιδραστήρας που θα εγκατασταθεί είναι ισχύος 1.200 μεγαβάτ.

Ο πρώτος αντιδραστήρας στην Τουρκία αναμένεται να λειτουργήσει το 2022, ενώ συνολικά θα γίνουν τέσσερις μέχρι το 2025, δηλαδή θα ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός αντιδραστήρα κάθε χρόνο, προστίθεται.

Οι ιθύνοντες της κρατικής ρωσικής εταιρείας έκαναν λόγο για μηδαμινό ρίσκο σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους παρευρισκόμενους ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη διοχέτευση ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Αντέχει, όπως είπαν χαρακτηριστικά, σε μεγάλο σεισμό, τσουνάμι, κακόβουλη ενέργεια, μέχρι και βομβαρδισμούς. Μεγάλο μέρος της παρουσίασης αναλώθηκε στην ενημέρωση για τους σταθμούς που προγραμματίζονται στο Άκκουγιου, σημειώνεται.

Αυτό γιατί γνωρίζουν για τις αντιδράσεις που υπάρχουν και αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Παράλληλα, η Τουρκία δεν έχει ενημερώσει, όπως όφειλε, γειτονικές χώρες όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προγραμματιζόμενη ανάπτυξη. Στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη ανησυχία και φόβος για τον κίνδυνο που υπάρχει σε περίπτωση που προκληθεί κάποια σοβαρή βλάβη στο Άκκουγιου, από τη στιγμή που η επαρχία της Μερσίνας θεωρείται σεισμογενής.

Ανέφεραν μάλιστα ότι η τουρκική κυβέρνηση εγγυάται την αγορά του 50% της παραγόμενης ενέργειας και ότι το υπόλοιπο η εταιρεία μπορεί να το διαθέσει. Έριξαν μάλιστα στο τραπέζι τη μεταφορά ενέργειας στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω αγωγού. Εξήγησαν ότι μια τέτοια λύση θα είναι συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου